"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Από το η Ελλάδα στους Έλληνες στο η Γερμανία στους Γερμανούς

 


Του Κώστα Στούπα

Η "Γερμανία στους Γερμανούς" είναι ένα από τα προεκλογικά συνθήματα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD στη Γερμανία για τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Το σύνθημα παραπέμπει ευθέως στο σύνθημα με το οποίο ήρθε για πρώτη φορά στη εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Καίτοι, αμφότερα τα συνθήματα χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις με την ίδια σύνταξη η ουσία των νοημάτων τους είναι εντελώς διαφορετική.

Το σύνθημα "η Ελλάδα στους Έλληνες" του Ανδρέα Παπανδρέου στόχευε να τονίσει την πρόθεση θα απομακρύνει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, την ΕΟΚ και τον δυτικό κόσμο, γιατί την χρησιμοποιούσαν ως προτεκτοράτο και αποικία όπως διατείνονταν τότε οι αριστερίζοντες  αλλά και μέρος των ακροδεξιών. Στις αρχικές προθέσεις του Παπανδρέου ήταν η χώρα να απομακρυνθεί από την "κηδεμονία" της Δύσης και να κινηθεί μεταξύ των δυο τότε υπερδυνάμεων και εγγύτερα του Κινήματος των Αδέσμευτών προκειμένου να επωφεληθεί πιέζοντας και προς τις δύο πλευρές.

Το σύνθημα "η Γερμανία στου Γερμανούς" του SPD σήμερα στοχεύει να ανακόψει την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, καθώς μια μεγάλη μερίδα των Γερμανών αρχίζει να ανησυχεί για την αυξημένη και ανεξέλεγκτη αύξηση των εκτός Ευρώπης μεταναστών και δει των μουσουλμάνων που αρνούνται να αποχωριστούν τα βαρβαρικά τους ήθη και να ενσωματωθούν.

Η αλήθεια είναι πως η διαχείριση τόσο του μεταναστευτικού όσο και του ενεργειακού τόσο από τη κεντροδεξιά των CDU-CSU  όσο και τη Κεντροαριστερά των  SPD-Πρασίνων είναι τόσο καταστροφική που έχει καταστήσει το φιλορωσικό ακροδεξιό AfD δεύτερο κόμμα.  Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά μαζί μετά βίας πλέον  ξεπερνούν το 50-55%.

Η σημειολογία είναι εμφανής όπως και η ομοιότητες με το ανάλογο σύνθημα που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το πρόβλημα με το μεταναστευτικό είναι πως για όλη την Ευρώπη εξελίσσεται πλέον με βόμβα ο χρόνος για την έκρηξη της οποίας μετράει αντίστροφα.

Η υιοθέτηση παρόμοιων συνθημάτων καταδεικνύει πως και στην αριστερά ωριμάζουν οι συνθήκες προκειμένου να ληφθούν μέτρα ελέγχου των παράνομων μεταναστευτικών ροών αλλά και των ανεξέλεγκτων τοπικών συγκεντρώσεων πληθυσμών με πολύ διαφορετικά πολιτισμικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η πιθανή ενίσχυση των δυνάμεων της δεξιάς και ακροδεξιάς στις προσεχείς Ευρωεκλογές, αναμένεται να επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις και να μετατοπίσει δεξιότερα ακόμη και τα κόμματα της κεντροαριστεράς όπως το γερμανικό SPD που είναι ένα από αρχαιότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

 

Μια μετατόπιση αυτού του είδους της Ε.Ε. σε σχέση με το μεταναστευτικό…

 

 θα βοηθήσει χώρες των συνόρων όπως η Ελλάδα να εντείνουν τα μέτρα αποκλεισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών και των επαναπροωθήσεων.

Επίσης θα αυξήσει τις τριβές της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσπαθούν να προσκομίσουν οφέλη συντονίζοντας τις παράνομες ροές εντός της Ε.Ε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: