"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Εκλογές ή “η αίθουσα κλιματίζεται”

 


Γράφει το ΕΜΟ ΤΕΑΜ

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, διασπαρμένο, δυνατό.

Και στο 7% και στο 12% και στο 43%, το ΠΑΣΟΚ είναι ΠΑΣΟΚ. Είναι το κόμμα που από το 1981 ως το 2011κυβέρνησε 20 χρόνια γεμάτα, ήταν στη συνέχεια στην Κυβέρνηση Σαμαρά ως εταίρος και εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία με πλειάδα ανώτερων και μεσαίων στελεχών και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε βαθμό που βγάζουν σπυριά οι πατροπαράδοτοι αμιγώς δεξιοί ψηφοφόροι της ΝΔ.

Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά κράτησε το κόμμα σε χρόνια δίσεκτα και δεν το άφησε να διαλυθεί. Τη διαδέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βελτίωσε τα ποσοστά του κόμματος, όμως εντωμεταξύ έχουν παρέλθει τα δύσκολα και όλοι θα περίμεναν μια επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά τουλάχιστον άνω του 15%.

Αν περνούσε τον πολυδιασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη έστω για μια ψήφο, όλα θα ήταν διαφορετικά για τον Νικόλα.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εξουσίας και δεν μπορεί να γίνει διαμαρτυρίας ποτέ των ποτών.

Τώρα τα όργανα όχι απλώς άρχισαν, το μπουζούκι εργάζεται, αλλά του την έχουν πέσει άπαντες να στήσει εσωκομματικές κάλπες.  

Ο Ανδρουλάκης δεν έχει λόγο να βιαστεί, δε θέλει άλλωστε να παραιτηθεί τόσο γρήγορα. Δεν θα πέσει χωρίς μάχη. Θα κερδίσει χρόνο για να κάνει εκλογές όταν οι συσχετισμοί θα είναι καλύτεροι για αυτόν.

Έχει πέσει όμως πάνω στους “Δούκες”. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αφού κατάφερε λόγω συγκυριών κυρίως να κερδίσει το μεγάλο φαβορί Κώστα Μπακογιάννη, πιστεύει πως μπορεί να νικήσει ακόμη και τον Κιμ εκτός έδρας μέσα στη Βόρεια Κορέα και χωρίς να πάει καν εκεί.

Έχει την αύρα του νικητή, ίσως της ανανέωσης, οι κακές γλώσσες μιλάνε για καλαμοκαβαλάρη, αλλά μένει να αποδειχτεί. Κερδίζει με το μειλίχιο ύφος, χάνει όταν πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις επί περίπλοκων θεμάτων.

Δεν θα τρέξει μόνος του σε κούρσα με τον οπωσδήποτε φθαρμένο Ανδρουλάκη. Είναι πολλοί και με ειδικό βάρος όσοι υποστηρίζουν πως ήλθε η ώρα του Παύλου Γερουλάνου.

Σε κάθε περίπτωση ο ασκός του Αιόλου έχει ήδη ανοίξει και το θέμα είναι τι θα αποφασίσουν οι “Νέστορες” του κόμματος, τα “βαριά χαρτιά” που λέμε, ποια συμβιβαστική πρόταση θα βρουν για να μη γίνει το Νέο ΠΑΣΟΚ, στο πρότυπο της Νέας Αριστεράς. Διότι ...

 

το έχουν πει στον Ανδρουλάκη χωρίς περιστροφές πως θα φύγουν και θα τον αφήσουν με τον πράσινο ήλιο, τη μαύρη σφραγίδα και τα πολύχρωμα χρέη.

Θα έχει πολλά επεισόδια το σίριαλ “διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ”. 

Βρείτε αίθουσα να κλιματίζεται για να την παρακολουθήσετε, ξεθάψτε και καμιά παλιά σημαία του Κινήματος και όλα θα πάνε καλά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: