"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΗΡΑΛΟΙΦΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Τρέμετε, παπικοί! H κυρα Γαλάτω έρχεται!

 Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Ζήτησα από πεπειραμένο πολιτικό, του οποίου ο κυνισμός εκλαμβάνεται από τους άσχετους ως χιούμορ, να μου πει ποιος είναι κατά την εκτίμησή του ο κερδισμένος των ευρωεκλογών.

 «Οι 21 που εξελέγησαν και κανένας άλλος» ήταν η απάντηση και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Κανείς άλλος δεν κερδίζει και ιδίως δεν κερδίζουν τα κόμματα, με τα οποία εξελέγησαν οι 21 έλληνες ευρωβουλευτές. Γιατί, σκεφτείτε, τι κερδίζει ένα κόμμα αν καταλάβει 5 έδρες (τυχαίος  αριθμός), αλλά μόνο μισό ευρωβουλευτή ή και λιγότερο;

Κανένα κόμμα δεν κερδίζει όταν άσχετοι και διασημότητες εκλέγονται εις βάρος υποψηφίων με προσόντα.

Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, η κορυφαία των κερδισμένων δεν είναι άλλη από την κυρία Γαλάτω Αλεξανδράκη, που εξελέγη στην Ευρωβουλή με την Ελληνική Λύση, χωρίς η ίδια να απομακρυνθεί από το κρεοπωλείο της. Κερδίζει έναν από τους καλύτερους μισθούς στην Ευρώπη, με σωρεία προνομίων, αλλά και γερό χαρτζιλίκωμα επί δύο χρόνια για όσους δεν επανεκλέγονται. (Το λένε επίδομα προσαρμογής – προσαρμογής στην πραγματικότητα, προφανώς.) Καλύτερο κι από το Λόττο, δεν το συζητώ!

Εύγε στην κ. Γαλάτω, λοιπόν. Κάτι οι ποσοστώσεις εκ του νόμου υπέρ των γυναικών υποψηφίων, κάτι η αλφαβητική σειρά που την ευνοούσε, μα ασφαλώς και οι ικανότητές της την έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι από εσάς δεν τα παίρνετε σοβαρά αυτά και νομίζετε ότι ειρωνεύομαι.

Μα πώς θα πάει στις Βρυξέλλες, αναρωτιέστε. Πώς θα μπει σε αεροπλάνο η κ. Γαλάτω και πώς θα αντιδράσει στο σοκ της εμπειρίας του εξωτερικού;

Πώς θα ζητήσει ένα ποτήρι νερό; Θα πρέπει να συνοδεύεται διαρκώς από διερμηνέα, διαφορετικά μπορεί να χαθεί και να μην την ξαναβρούμε ποτέ.

Αυτά και άλλα τέτοια κυκλοφορούν και προεξοφλούν ότι η εκλεγείσα μάλλον θα παραιτηθεί με κάποια εύσχημη δικαιολογία, δεν νομίζω όμως ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν βάση στην πραγματικότητα.

Η κυρία Αλεξανδράκη Γαλάτω του Βαΐτση, αν δεν το γνωρίζετε, έβαλε υποψηφιότητα και στις εκλογές του Μαΐου 2023, που έγιναν με σταυρό, ως υποψήφια του ιδίου κόμματος, στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Κατετάγη μάλιστα τρίτη με 2.251 σταυρούς, όταν ο εκλεγείς στην ίδια περιφέρεια συγκέντρωσε περίπου 2.800 σταυρούς. Δεν πήγε καθόλου άσχημα, δηλαδή, η κ. Γαλάτω. Είναι η δεύτερη επιλαχούσα, που σημαίνει ότι αν κάτι συμβεί και παραιτηθεί ο νυν βουλευτής του κόμματος και, συγχρόνως, πατήσει ένα αυτοκίνητο τον πρώτο επιλαχόντα, τότε η κ. Γαλάτω εκλέγεται και στη Βουλή των Ελλήνων!

Ετσι, θα είναι στην Ευρωβουλή και στη δική μας Βουλή.

Βάσει του νόμου, ωστόσο, στην ακραία αυτή περίπτωση θα πρέπει η κ. Γαλάτω να διαλέξει ποια από τις δύο έδρες θα κρατήσει.

Αν νομίζατε ότι τελειώσαμε εδώ, κάνατε λάθος. Διότι έγκυροι συνταγματολόγοι και ειδικοί του ευρωπαϊκού δικαίου, τους οποίους αναζήτησα στα σοφότερα καφενεία των Αθηνών, για να προστρέξω στα φώτα τους, μου λένε ότι η κ. Γαλάτω έχει τη δυνατότητα, εφόσον υπάρξει προσφυγή της Θείας Χάριτος υπέρ της διττής βουλευτικής ιδιότητάς της, να κρατήσει και τις δύο έδρες.

Ως απόδειξη, όπως μου επισημαίνουν, το δικαστήριο αναγνωρίζει επιστολή του Ιησού, εφόσον βέβαια είναι χειρόγραφη.

Υπάρχει ένα παρεμφερές δεδικασμένο και…

 

 όπως υποστηρίζουν οι έγκριτοι συνομιλητές μου, αν η κ. Γαλάτω πάει την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα την κερδίσει.

Δεν νομίζω, όμως, ότι θα χρειαστεί να γίνει αυτό. Η κυρία Γαλάτω, μπαρουτοκαπνισμένη καραβάνα της πολιτικής στον ελληνοχριστιανικό χώρο, θα πάει στις Βρυξέλλες να τρίψει Βυζάντιο στη μούρη των παπικών! Μόνο – το επαναλαμβάνω γιατί έχει σημασία – να συνοδεύεται διαρκώς.

Παρεμπιπτόντως, έχω ιδέα για διευθύντρια του γραφείου της στις Βρυξέλλες. Η κυρία Ελένη Λουκά θα ήταν, νομίζω, εξαιρετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: