"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΛΑΜΟΓΙΑΡΑΔΙΚΟ: "Μαύρο χρήμα" και κόκκινες σημαίες

 

Του Κώστα Στούπα

Πέρυσι πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη κάτι σαν "αυτοφοράκια" του Αλέξη Τσίπρα. Πως δηλαδή αυτός στηρίχθηκε από υποστηρικτές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκκαθαρίσει το κόμμα από τα βαρίδια τις αριστερής πτέρυγας, προκειμένου να του το παραδώσει έτοιμο για το μετασχηματισμό του σε βασικό πόλο της κεντροαριστεράς.

Η στήριξη στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης και ο Γ. Τσίπρας στο Σ. Κασελλάκη κ.α. ενίσχυσε αυτά τα σενάρια.

Η πρόσφατη εκδήλωση του κ. Τσίπρα και του ομώνυμου ιδρύματος προβολής της πολιτικής του παρακαταθήκης, για το μέλλον της Κεντροαριστεράς με τη σύμπνοια και ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και επιφανών του ΣΥΡΙΖΑ  αναζωπύρωσε μέχρι πολιτικού παροξυσμού αυτά τα σενάρια.

Από πολλούς θεωρήθηκε σαν κήρυξη εχθροπραξιών έναντι της νυν ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια της προσπάθειας επανόδου σε κάποιο κοινό σχήμα της Κεντροαριστεράς.

Η απάντηση του κ. Κασσελάκη στην προσπάθεια, την οποία εξέλαβε σαν υπονόμευσή του, ήταν άμεση μέσω των κοινωνικών δικτύων. Στα σχόλια που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως παρέλαβε χάος και αφήνει βαριά υπονοούμενα κατά του ιδίου του κ. Τσίπρα.

Αναφέρει συγκεκριμένα πως: "Μπορεί να μην έχουμε χρέη σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές. Ο 'δικός μου ΣΥΡΙΖΑ' δεν θα πάρει ποτέ μαύρα και δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης".

Επίσης ο κ. Κασσελάκης απειλεί με περαιτέρω αποκαλύψεις: "θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά".

Την κατάσταση περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του κ. Αποστολάκη πως όλα τα κόμματα δέχονται "μαύρο χρήμα".

Είναι φανερό πως το πενιχρό αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όπου αμφότερα τα κόμματα που διαγκωνίζονται για το χώρο της κεντροαριστεράς δεν πέτυχαν του στόχους τους, έχει πυροδοτήσει την αμφισβήτηση των ηγεσιών τους.

Ελλείψει νέων στελεχών με αναγνωρισιμότητα και ελκυστικότητα σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας ξαναζεσταίνουν τη σούπα του κ. Τσίπρα.

Τα υπονοούμενα για αποκαλύψεις που αφήνει ο κ. Κασσελάκης σε σχέση με "μαύρα χρήματα" και "προμηθευτές" όμως δεν αφήνουν περιθώρια για να πιστέψει κάποιος πως η διαδικασία παράκαμψής του και επανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς θα είναι ομαλή.

 

Το πολιτικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα είναι ήδη φθαρμένο από τις οβιδιακές καιροσκοπικές μεταμορφώσεις και το κόστος της διακυβέρνησης στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου. Εν αντιθέσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε, αλλά επειδή βρήκε μικρό χρέος, δανείστηκε και μοίρασε χρήμα, ο κ. Τσίπρας δεν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει χρήματα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παραμείνει ευρύτερα  δημοφιλής.

Ως εκ τούτου η επανάκαμψή του μετά την διακυβέρνηση με το κ. Καμμένο και δυο-τρεις εκλογικές ήττες  θεωρείται δύσκολη. Η δυνατότητα του κ. Τσίπρα να παραμένει στο προσκήνιο της Κεντροαριστεράς παρά τη φθορά του, καταδεικνύει και την έλλειψη στελεχών της.

Η επιλογή του κ. Κασσελάκη ενός αγνώστου στο κόμμα και την κοινωνία από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά την απελπισία της εναπομείνασας κομματικής και εκλογικής βάσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος να φυλλορροεί, το ΠΑΣΟΚ να μη κερδίζει από τις απώλειες και η Κεντροαριστερά η οποία  επιθυμεί να υπάρχει κυβέρνηση και σταθερότητα στη χώρα να υποκύπτει στην αναγκαστική γοητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απειλή για την αποκάλυψη της ύπαρξης ροών "μαύρου χρήματος" και στο κόμμα της πρώτης φοράς αριστεράς επαναφέρει ένα ζήτημα που ταλανίζει τη πολιτική ζωή του τόπου.

Κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα θα πρέπει …

 

να υιοθετήσει ένα σύστημα διαφάνειας των οικονομικών "προμηθευτών" όπως αυτό που υπάρχει στην Αμερική, έτσι ώστε η κοινωνία να γνωρίζει ποιος προσφέρει πόσα και γιατί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: