"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Μια ακτινογραφία που αποκαλύπτει πολλά

 

Του Κώστα Στούπα

Την ώρα που το έλλειμμα μας δείχνει τα δόντια του, καθώς στο α' τρίμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ, η απασχόληση εμφανίζει την καλύτερη εικόνα εδώ και πολλά χρόνια.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι πως τα στοιχεία της απασχόλησης καίτοι παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση, σε μια δεύτερη ανάγνωση θα πρέπει να προβληματίζουν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 132.352 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση από το 2001 και μετά.

Ρεκόρ επίσης αποτελεί  και η επίδοση του τετράμηνου (Ιανουάριος - Απρίλιος 2024) με 188.587 νέες θέσεις εργασίας. Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο πως οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις λοιπόν (όταν βρίσκουν) προσλαμβάνουν και η έλλειψη προσφοράς εργασίας φαίνεται πως οδηγεί στην πρόσληψη με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Αν ρωτήστε στη αγορά θα ακούσετε πως πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο σημαντικό πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το ξεκίνημα της τουριστικής σαιζόν ελκύει πλήθος εργαζομένων στα νησιά, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις στην Αθήνα και την ηπειρωτική Ελλάδα να δυσκολεύονται ακόμη και να ανοίξουν.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εργάνη πάντως αποτελούν μια γενικότερη ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Από το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν οι 73.707 αφορούσαν τουριστικά καταλύματα, οι 22.314 υπηρεσίες εστίασης και οι 8.372 το λιανικό εμπόριο, τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα.

Ανά ειδικότητα η μερίδα του λέοντος αφορά τους σερβιτόρους με 28.482 προσλήψεις, τους μάγειρες-ψήστες με 20.981 και τις καμαριέρες με 15.766 προσλήψεις.

Οι περισσότερες προσλήψεις καταγράφηκαν στο Νότιο Αιγαίο με 48.667 προσλήψεις, την Κρήτη με 32.495 προσλήψεις και το Ιόνιο με 19.171.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο από το οποίο μπορεί να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα αφορά τις ηλικίες καθώς η μερίδα του λέοντος με 45.359 προσλήψεις αφορά εργαζόμενους ηλικίας μεταξύ 45 και 64 ετών.

Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 30 – 44 ετών με 40.348 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στους νέους 15 – 24 και 25 – 29 ετών, καταγράφηκαν 26.340 και 17.812 νέες θέσεις, αντίστοιχα.

 

Η ακτινογραφία των εξελίξεων στον τομέα της απασχόλησης αποτυπώνει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Ισχυρή ζήτηση για τουριστικό προϊόν και έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η έλλειψη προσφοράς εργασίας…

 

 αυξάνει τις αποδοχές κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να πλήξει το ίδιο το τουριστικό προϊόν καθώς υπάρχουν γειτονικές χώρες με θετικούς δημογραφικούς δείκτες που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν.

Η αύξηση του κόστους εργασίας χωρίς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας πλήττει άμεσα και σίγουρα άλλους τομείς της οικονομίας όπως είναι η γεωργική και βιομηχανική παραγωγή όπου ο διεθνής ανταγωνισμός διαθέτει ήδη συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο τουρισμός αυξάνει αποδοχές και εργατικό κόστος πιέζοντας περαιτέρω τη ήδη ισχνή παραγωγική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: