"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔο-γαλαζαίικο ΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: "Μεταρρύθμιση" με τις ξαπλώστρες και το χαρτόσημο του 1836...

 

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ

Αλλαγή μοντέλου της οικονομίας, δεύτερος γύρος.

Στην αλλαγή μοντέλου, πρώτου γύρου, είχαμε την "επίθεση" στις ξαπλώστρες και κατάργηση στο χαρτόσημο...

Αυτά λέμε εμείς. Γιατί αυτά είναι τα χειροπιαστά που διαπιστώσαμε μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις.

Αν θέλουμε όμως να "βαφτίζουμε" μεταρρύθμιση ό,τι μας έρχεται βολικά, όπως είναι το (εκτός κάθε προηγούμενου) φοροκυνηγητό με το τεκμαρτό ή με ό,τι άλλο καπνίσει σε κάθε κυβέρνηση, είναι άλλη υπόθεση.

Εξαγγέλλουμε μέτρα οικονομικής πολιτικής για να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα και της αγοράς στις ευρωεκλογές, αλλά στην πράξη δείχνουμε ότι πάμε βλέποντας και κάνοντας... Διαφορετικά θα είχαμε αποτέλεσμα και από την προσπάθεια της μέχρι σήμερα 5ετίας. Είχαμε; Αν ναι, πού είναι οι επενδύσεις; 

Ποιο είναι λοιπόν αυτό που δηλώνει η κυβέρνηση και αναλαμβάνει να το μεταφέρει και στην οικονομία το υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε από τον ανασχηματισμό;

Ότι βαδίζουμε ήδη σε νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας και απλά (από εδώ και πέρα ως τις εκλογές του 2027...), θα το βελτιώσουμε..., οπότε για όσους δεν το κατάλαβαν (όπως εμείς) πρόβλημά τους ;

Κατά τη δική μας γνώμη στη Βουλή η κυβέρνηση του ανασχηματισμού είπε αυτά που ακούμε 10ετίες πριν από τη χρεοκοπία και μια 15ετία από τη χρεοκοπία μέχρι και σήμερα.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική σοβαρότητα όπως ως σήμερα στη δική της 5ετία και υποσχέθηκε και σε άλλες μειώσεις φόρων, συνεχίζοντας όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα στη θητεία της, παράλληλα με το κυνήγι της φοροδιαφυγής. 

Βεβαίωσε ότι θα πάμε και σε άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσέλκυση επενδύσεων.

Και κατέληξε ότι με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας (εννοεί κατά τον δεύτερο γύρο...) θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, στην  εξωστρέφεια και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

Μας τα είπαν και οι άλλοι όμως αυτά...

Και ας μην ανασκαλίζουμε τα χρόνια πριν τη χρεοκοπία. Γιατί τότε ζούσαμε στη σοσιαλιστική μπαρουφολογία (όλων των πολιτικών χρωμάτων) που έφθασε και στο ανήκουστο σύνθημα  "θα επανιδρύσουμε το κράτος!!"

 

Να μείνουμε όμως στην 15ετία από τη χρεοκοπία του 2008 και να σταθούμε σε μια μόνο από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην οικονομία θα δώσει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

Άρα, συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτά που λέει μέρα - νύχτα το σύνολο του 98,5% της μικρομεσαίας μας οικονομίας με τη βιοτεχνική της παραγωγή, ότι δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις μέσα στο σημερινό δήθεν αναπτυξιακό περιβάλλον (που είναι και η αιτία απουσίας επενδυτών και ολοκλήρωσης επενδύσεων στην5ετία) και αυτός είναι και ο λόγος που πηγαίνει σε δεύτερο γύρο παραγωγικού μοντέλου;

Συμφωνεί - δε συμφωνεί... ας δώσουμε εμείς μια γενική εικόνα εκείνου που ζητάει το επιχειρηματικό περιβάλλον και ας φροντίσει η κυβέρνηση να τους απαντήσει. Δική της δουλειά είναι, όχι δική μας.

Ζητούν, λοιπόν…

 

 φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις με σταθερότητα  και χωρίς μεταβολές για μα 15ετία.

Ενισχύσεις επενδύσεων από τα €20 δισ. υπόλοιπα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ χωρίς τις επιλογές τραπεζικής λογικής.

Μεταβολές στο τραπεζικό σύστημα με σκοπό την ορθή προσαρμογή του στις ανάγκες ανάπτυξης και του επιχειρηματικού δυναμικού που διαθέτουμε και όχι μόνο εκείνου που ελπίζουμε ότι θα έλθει.

Θα τα καλύψει αυτά το νέο οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης ή πάλι ακούμε μια από τα ίδια; 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: