"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KKEδικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Αυτοκριτική

 

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

«Το μόνο που σας σώζει, κύριοι της κυβέρνησης, είναι η βολική αντιπολίτευση» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Δεν εξετάζω την ουσία του ισχυρισμού του, αν δηλαδή είναι μόνο η βολική αντιπολίτευση που σώζει την κυβέρνηση, γιατί μεγαλύτερη εντύπωση μου προξενεί η ακούσια αυτοκριτική που περιέχεται και υπονοείται στη συγκεκριμένη δήλωση.

Διότι, αν ο Κασσελάκης, ο Ανδρουλάκης, η Κωνσταντοπούλου και οι υπόλοιποι αρχηγοί κάνουν «βολική αντιπολίτευση», τότε το ΚΚΕ τι κάνει;

Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο που ισχύει. Είναι το ΚΚΕ εκείνο που κάνει την πιο αναποτελεσματική αντιπολίτευση, διότι το ιστορικό κόμμα της ελληνικής Αριστεράς δεν κάνει πια πολιτική· κάνει θεολογία.

Αυτό είναι ακόμη πιο βολικό από…

 

 την αντιπολίτευση επιπέδου Λιάγκα. Μεταξύ τηλεόρασης και εκκλησίας, ποιος δεν θα προτιμήσει την τηλεόραση, ακόμη κι αν βλέπει τον Λιάγκα;

Διαχρονικά, άλλωστε, οι δυνάμεις του ΚΚΕ δεν αυξάνονται, αν κρίνουμε από τα εκλογικά αποτελέσματα. Περιστασιακά μόνο τσιμπάει κάτι λίγα, υπό ειδικές συνθήκες κρίσης για την υπόλοιπη Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: