"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ και ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πώς γίνεται;

 


Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Ισχύει για όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια, στα οποία ξεσηκώνονται οι φοιτητές υπέρ της Χαμάς, θα διαλέξω όμως ένα από αυτά, το University of Southern California (USC), επειδή είναι η περίπτωση στην οποία τα παράλογα στοιχεία αυτής της υπόθεσης προβάλλουν εντονότερα. Το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ας πούμε, που επίσης βρίσκεται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, έχει μια παράδοση σε αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες. Ομως το USC είναι το κατ’ εξοχήν πανεπιστήμιο των πλουσιόπαιδων, τα οποία ποδοπατούνται, που λέει ο λόγος, για να κερδίσουν μια θέση εκεί, επειδή σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον θα δικτυωθούν κοινωνικά ή, στην περίπτωση χαμηλότερων προσδοκιών, έχουν την πιθανότητα να κάνουν έναν πλούσιο γάμο. Θυμίζω το σκάνδαλο που είχε συγκλονίσει πριν από μερικά χρόνια την πανεπιστημιακή κοινότητα των ΗΠΑ, με τα πλαστά πιστοποιητικά για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Κατά κύριο λόγο αφορούσε το USC, το πιο «exclusive» πανεπιστήμιο της δυτικής ακτής. (Ας προσθέσω και ένα «ουάου» εδώ, για το «exclusive»…)

Η απορία μου έχει ως εξής: πώς γίνεται αυτά τα παιδιά, που σκίστηκαν για να γίνουν δεκτά στο πιο VIP πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, να μην καταλαβαίνουν ότι πρώτους αυτούς θα έκοβαν σε φέτες, θα σκότωναν και θα βίαζαν (με αυτή τη σειρά) οι Χαμάδες;

Νομίζουν τα φουκαριάρικα ότι η Χαμάς παρακολουθεί τον αγώνα τους και το εκτιμά;

Από αυτούς θα ξεκινούσε να κόβει λαρύγγια αν είχε τη δυνατότητα! Ακόμη χειρότερα, τα παιδιά που…

 

 σφαγιάστηκαν στις 7 Οκτωβρίου, στο φεστιβάλ Super Nova, ήταν αυτής της κατηγορίας. Ηταν οι εναλλακτικοί και αντισυστημικοί που θα έτρεχαν πρώτοι να διαδηλώσουν για το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Ομως σε αυτούς ξέσπασε το μεγαλύτερο μίσος των τρομοκρατών.

Υποθέτω, λοιπόν, ότι το κύμα των διαμαρτυριών και των καταλήψεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια μάλλον οφείλεται σε κάτι βαθύτερο, πιο μπερδεμένο και νεφελώδες, εν τέλει ακαθόριστο, όπως συνήθως συμβαίνει με τους νέους σε αυτή τη ηλικία. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι και ανυπόφοροι και καλό είναι να τους αποφεύγουμε, μέχρι να μπουν στην αγορά εργασίας και αρχίσουν τη διαδικασία προσγείωσης…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: