"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ο Στέφανος και το… θεϊκό σημάδι

 


Του Γιάννη Σιδέρη

Όταν στη βάπτιση ενός ανθρώπου παρουσιάζεται θεϊκό σημάδι που προαναγγέλλει ένα σπουδαίο μέλλον, ο άνθρωπος αυτός υπερβαίνει τις συμβατικές πεζότητες που καθορίζουν τις συμπεριφορές των κοινών θνητών.

Έτσι ο Στέφανος κατά το τουριστικό διήμερο στη Ραμάλα (άλλωστε και οι Παλαιστίνιοι τον αξιολόγησαν και τον «πάσαραν» στον λεγόμενο υπουργό τουρισμού), συνάντησε στα Ιεροσόλυμα και τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Και υπεράνω πρωτοκόλλων, ως συνεπής τουρίστας, πήγε στη συνάντηση με τον Πατριάρχη με το κολλητό του πουκάμισο, δύο κουμπιά ξεκούμπωτα και χωρίς σακάκι!

Η στοιχειωδώς ευπρεπής ενδυμασία που εκπέμπει τον σεβασμό προς τον θεσμό και το αξίωμα αυτού που σε δέχεται, είναι μάλλον μια μικροαστική συνθήκη που αφορά τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, όποιο εγκόσμιο αξίωμα και να έχουν, αλλά όχι για όσους έχουν το σημάδι του Θεού.

Πριν φύγει για τα αγωνιστικά του καθήκοντα στην ασφαλή Ραμάλα και το επιτελείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (είναι οι Παλαιστίνιοι τους οποίους σκότωναν στη Γάζα οι ισλαμοφασίστες της Χαμάς), φρόντισε να δώσει συνέντευξη στις ειδυλλιακές Σπέτσες, επιδεικνύοντας και το ευρύχωρο σπίτι του (τόσο στυγνά τον αποκλείουν τα προσκυνημένα στον Μητσοτάκη κανάλια).

Στη συνέντευξη στον Λιάγκα δεν δέχτηκε να μιλήσει για τα παιδιά που θα αποκτήσουν με τον Τάιλερ, λέγοντας ότι μετάνιωσε που μίλησε τότε γιατί «είναι προσωπικό θέμα».

Ωστόσο, φαίνεται ότι καθόλου «προσωπικό θέμα» δεν θεωρεί τον έρωτά του με τον αγαπημένο του. Γι’ αυτό έκανε γνωστό ότι ερωτεύτηκαν τις Σπέτσες. Προφανώς αυτό ήταν θέμα μέγιστου πανελλήνιου πολιτικού ενδιαφέροντος. Τόσο πολιτικό, που ενθουσιάστηκαν οι πρωινές εκπομπές «κοινωνικής κριτικής»!

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα κατακτήσει αυτοδυναμία και θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός! (Ίσως να έχει θεϊκό σημάδι, αλλά δεν μας το είπε).

Ωστόσο, δεν είναι ο αντιθεσμικός ριζοσπαστισμός ούτε η συμπαθητική χαλαρότητα που τον ωθούν να μην τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες ευπρεπούς πολιτικής συμπεριφοράς. Είναι η ασχετοσύνη του συνδυασμένη με την ανώριμη υπεροψία του καλομαθημένου.

 Ως παράδειγμα αναφέρουμε τις απαντήσεις που έδωσε σχετικά με τη μελλοντική πολιτική πορεία του Αλέξη Τσίπρα.

Από αυτή τη δημοσιογραφική γωνιά έχουμε ασκήσει σκληρή πολιτική κριτική στον Αλέξη. Όμως αυτός είναι πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος του κόμματος το οποίο εξαγόρασε ο Στέφανος. Το έργο του Αλέξη επιδέχεται πολιτικής κριτικής, αλλά όχι προσωπικής απαξίωσης.

 

Γιατί σωστά είπε ότι ως πρώην πρωθυπουργό δεν θα τον κάνει… υπουργό στην αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα συγκροτήσει (στις επόμενες εκλογές υπενθυμίζουμε), καθότι «είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του είναι σε ένα πιο διεθνές επίπεδο».

Το τελευταίο όμως περί «διεθνούς επιπέδου» προδίδει και το άγχος του Κασσελάκη. Άγχος που τροφοδοτεί η ενδεχόμενη επιστροφή Τσίπρα στην ηγεσία της κεντροαριστεράς, καθώς θεωρείται ο επικρατέστερος σύμφωνα με την GPO.

Ο Στέφανος επιχείρησε να υψώσει ανάχωμα προεξοφλώντας ότι ο προκάτοχός του δεν θα εμφανιστεί στο μέλλον ως πιθανός ηγέτης της ελληνικής κεντροαριστεράς. Και δια του… εξοστρακισμού τον αναβάθμισε, στέλνοντάς τον στας Ευρώπας. Δήλωσε: «ο Αλέξης επιθυμεί να συνεισφέρει στην ευρύτερη ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου σε όλη την Ευρώπη».

Ακόμη και αν ισχύει, αν ο Τσίπρας του το είχε πει (αφού όπως είπε μιλάνε δυο φορές την εβδομάδα), δεν είναι δημοσιογράφος να κάνει αποκαλύψεις επί των προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο αν είναι σκέψεις που του εκμυστηρεύτηκε ο Τσίπρας. Εκτός βεβαίως αν…

 

 ο πρώην πρωθυπουργός τον διόρισε… porte parole του και τον εξουσιοδότησε να τα μεταφέρει στο κοινό!

Αν όχι, η αποκάλυψη αποτελεί μέγιστη αγένεια, ανωριμότητα, και προπέτεια (τόση που έφτασε ο γράφων να υπερασπίζεται ειλικρινώς την αξιοπρέπεια του Τσίπρα έναντι του διαδόχου του! Όχι για τον Τσίπρα αλλά για τον σεβασμό της στοιχειώδους δεοντολογίας).

Εν τω μεταξύ ασχέτως και με την πρόθεση ψήφου που παρουσίασε προχθες η Metron Analysis για το MEGA, έχει σημασία η χαοτική διαφορά στην πρωθυπουργική καταλληλότητα. Τον Μητσοτάκη θεωρεί καταλληλότερο το 36% και τον άνθρωπο που θα κατατρόπωνε τον Μητσοτάκη, τον Στέφανο, το… 7%. Κάτι λιγότερο από το μισό που λαμβάνει το κόμμα του στην πρόθεση ψήφου!

Και ακόμη χειρότερο είναι η κλίμακα της δημοτικότητας - και προσωπικά μας ξαφνιάζει. Η δημοτικότητα δεν είναι εκλογικός δείκτης. Είναι δείκτης ανθρώπινης συμπάθειας. Όμως ακόμη και σε αυτό ο Στέφανος πατώνει. Δεν έρχεται πίσω μόνο από τον Μητσοτάκη (40%), αλλά και από τον Κουτσούμπα (37%), την Ζωή (36%), τον Λοβέρδο (32 %), και τον Ανδρουλάκη (31%). Έρχεται τελευταίος με 27%.

Τσάμπα τα «γούτσου γούτσου» στα σκυλάκια. Ο Θεός δεν στέλνει καλά σημάδια στον Στέφανο…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: