"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΚΗΦΗΝΟΛΑΜΟΓΙΑΡΑΔΙΚΟ: Ορίστε θέμα, σοσιαλιστές μου και σοσιαλίστριές μου!

Toυ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

 Η είδηση διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα είναι συγκλονιστική. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο υπολογισμός της είναι απλός: Κατανάλωση μείον δηλωθέντα εισοδήματα.  

Αντί λοιπόν η αντιπολίτευση να ασχολείται με τα 24 εκατομμύρια του φόρου γονικών παροχών, ιδού ένα πραγματικό πεδίο δράσης: Φόροι σε 60 δισεκατομμύρια αδήλωτα εισοδήματα.  

Εδώ σας θέλω σοσιαλιστές μου και σοσιαλίστριες μου. Όχι γενικές αναφορές στον πλούτο για να χαίρεται το πόπολο. Ειδικές αναφορές. Σε ποιους, πόσο, πότε…

Όποιος νομίζει ότι έγινε κάποια συζήτηση για τη φορολογία, ζει μέσα στην αυταπάτη που δημιούργησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που συνέβη ήταν ρίψη πυροτεχνημάτων, στην προσπάθεια των δύο κομμάτων να αποδείξουν σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων τους ποιος μισεί περισσότερο τους πλούσιους. Δηλαδή, αυτούς που δηλώνουν πλούσιοι. Η ουσία της συζήτησης, όμως, είναι αλλού. Στο πως το κράτος θα φορολογήσει τα αδήλωτα εισοδήματα. Έτσι θα μειωθούν οι φόροι και την ίδια ώρα θα αυξηθούν οι αντικειμενικές δυνατότητες του κράτους να δαπανήσει χρήματα για κρίσιμους τομείς όπως η Άμυνα, η Υγεία και η Παιδεία.

Και γιατί δεν έγινε αυτή η συζήτηση; 

Κακά τα ψέματα! Η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη σε όλη την ελληνική κοινωνία και όποιος ανοίξει αυτό το κεφάλαιο θα πατήσει περισσότερους κάλους απ’ ότι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κι ενώ μια συζήτηση για τις γονικές παροχές ήταν βολική για τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό των κομμάτων της αριστεράς, δεν συμβαίνει το ίδιο με το θέμα της φοροδιαφυγής. Εκεί το θέμα κάνει τζίζ, σαν να βάζει κανείς τα χέρια του βρεγμένα και γυμνά στην πρίζα.

Το ίδιο ισχύει και για την κεντροδεξιά, θα πει κάποιος! 

Κι όμως, δεν είναι έτσι! Οι μειώσεις των φόρων δεν μπορούν να μακροημερεύσουν χωρίς αντίστοιχη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Κι η κυβέρνηση της ΝΔ βρισκότανε ήδη σε αυτή την τροχιά. Δεν έκρυψε ποτέ ότι το ζητούμενο γι αυτήν ήταν η φορολογική δικαιοσύνη και όχι κάποιο άλλοθι στη δήθεν φορολόγηση του λεγόμενου «μεγάλου πλούτου». Η πολιτική μείωσης των φόρων της ΝΔ περνάει αναγκαστικά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, αυτό που έχει κάθε λόγο να αντιδρά στην προοπτική να πληρώσει φόρους για εισοδήματα που σήμερα δεν πληρώνει, αντιμετωπίζει με εχθρότητα την οικονομική πολιτική της ΝΔ, όπως συνέβη και στο παρελθόν με τον ΕΝΦΙΑ. Ανεξάρτητα από το αν ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας άδικος φόρος, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις εμφανίστηκαν σε κοινωνικά στρώματα που θα έπρεπε να βρίσκονται πιο κοντά στην ΝΔ απ’ ότι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία που έδωσε πάντως στη δημοσιότητα ο κ. Στουρνάρας τοποθετούν τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Το ζητούμενο δεν είναι να σκοτώσουμε τον πλούτο, αλλά να πληρώνουν όλοι.  

Φόροι σε αδήλωτα εισοδήματα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σημαίνει 4 ΕΝΦΙΑ τον χρόνο! Το πως θα γίνει αυτό είναι το θέμα. Πως θα πληρώνουν όλοι και θα πληρώνουν από λίγα. Δεν θα νιώθουν έτσι ότι τους κλέβει το κράτος.  

Αυτό πάντως που συμβαίνει σήμερα είναι ότι...

 

 κάποιοι συμπολίτες μας δεν πληρώνουν και κλέβουν στην πράξη εκείνους που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.

Y.Γ. Από τα 60 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και πάλι τα ποσά παραμένουν τεράστια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: