"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ζητείται αντιπολίτευση!

 


Γράφει ο Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η αναμέτρηση του δευτέρου και καταϊδρωμένου ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο και μεγαλοπιασμένο ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ παραμένει απλός θεατής εκτός συναγωνισμού παρακολουθώντας αν η διαφορά της θα ξεπεράσει τις 20 μονάδες και αν το δεύτερο κόμμα -πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά!- θα πέσει ακόμα περισσότερο. Δε νομίζω να χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση σε σχέση με το ότι συνολικά η αντιπολίτευση έχει αποτύχει παταγωδώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί πανωλεθρία αλλά και το ΠΑΣΟΚ, παρά τους πανηγυρισμούς, είναι φανερό ότι δεν αποκτά δυναμική, δεν πείθει με τα καμώματά του και τις στρατηγικές του, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάτω από άλλα δεδομένα θα την άξιζε – άλλα αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Συνεπώς, αυτές οι εκλογές φέρνουν στην επιφάνεια μια πολύ επικίνδυνη και άλυτη πτυχή της γενικότερης κρίσης που ξεκίνησε στη χώρα το 2010, τότε που εντελώς εγκληματικά ξηλώθηκε το πολιτικό μας σύστημα. Ανεξαρτήτως ευθυνών και αποτιμήσεων, η ΝΔ σώθηκε λόγω του Κυριάκου Μητσοτάκη και μαζί του θαρρώ και η χώρα που δεν θα άντεχε άλλη γελοιότητα…

Βασικό όσο και απολύτως βλακώδες αντιπολιτευτικό πολιτικό επιχείρημα σε αυτές τις εκλογές είναι να μην λάβει μεγαλύτερο ποσοστό ο Μητσοτάκης και είναι …ανεξέλεγκτος. Δηλαδή, ο Μητσοτάκης και ο λαός να αναλάβουν την ευθύνη της τραγικής ανεπάρκειας των κομμάτων της αντιπολίτευσης! Την ευθύνη για την ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τον Μητσοτάκη (αναφέρω τον Μητσοτάκη και όχι την ΝΔ – όχι τυχαία).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε ένα παράνομο όσο και σφοδρό ειδύλλιο με τη ΝΔ υπό την άδολη συμπάθεια του Κώστα Καραμανλή αλλά και την ενθουσιώδη υποστήριξη και συνέργεια του Προκόπη Παυλόπουλου, του Παπαγγελόπουλου, του Αντώναρου, κυρίως όμως του Πάνου Καμμένου και του «κεντρώου», σύμφωνα με τον ...θεωρητικό Ξυδάκη, κόμματός του, που στήριξαν δυο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αυτό το λαμπρό επιτελείο της ΝΔ εξακολουθεί και στεγάζεται στις ριζοσπαστικές εγκαταστάσεις της Κουμουνδούρου. Εκεί δεν υπάρχουν. Μητσοτακικοί. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η ΝΔ ξανάλεμε αλλά ο Μητσοτάκης , η οικογενειοκρατία, η Μαρέβα, οι μυστικές υπηρεσίες…

Από την μεριά του ΠΑΣΟΚ πάλι, τα πράγματα είναι αντίθετα, ωστόσο, διαχειριζόμενα με τον ίδιο πολιτικό κομματικό κρετινισμό. Το ΠΑΣΟΚ όπως ορθά έχει επισημανθεί και είναι παγκοίνως παραδεκτό, πλήρωσε δυσανάλογο κόστος στην κρίση επιδεικνύοντας πατριωτικό πνεύμα. Κανείς δεν το αμφισβητεί, γι’ αυτό και η θλίψη μας εδώ είναι βαθιά και υπαρξιακή.

Παρά τις αντιμνημονιακές γελοιότητες της ΝΔ του Σαμαρά, τελικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να σώσουν κυριολεκτικά την χώρα από την καταστροφή με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αυτήν την τιμητική πατριωτική συνεργασία, το σημερινό ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν την επικαλείται, όχι μόνο δεν την έχει τιμή του και καμάρι του αλλά την αποσιωπά σαν ντροπιαστική . Αντίθετα, η ΝΔ του Μητσοτάκη την επικαλείται με υπερηφάνεια. Γι’ αυτό και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις 30 μονάδες περίπου για όποιον έχει την απορία.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η ΝΔ και η «Δεξιά» που προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις ανοήτως και ανεπιγνώστως να αναστήσουν αλλά ο Μητσοτάκης – για προφανείς λόγους. Αυτό φάνηκε πανηγυρικά τόσο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις σε εθνικές, ευρωπαϊκές και δημοτικές που προηγήθηκαν αλλά όσο και στην πρόσφατη συντριπτική εκλογική νίκη της ΝΔ που κατά τα φαινόμενα θα επαναληφτεί την ερχομένη εβδομάδα.

Δηλαδή, αυτή η τραγική αντιπολίτευση λέει στην ουσία: 

 

Επειδή εμείς είμαστε άχρηστοι και ανίκανοι, μην δώσετε μεγάλα ποσοστά στον Μητσοτάκη γιατί θα κυβερνήσει αυταρχικά! Δηλαδή, στις εκλογές η λαϊκή θέληση από ένα ποσοστό και πάνω που δεν βολεύει τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη, αποτελεί ψήφο αυταρχισμού.  

Απλά ζητούν εύσχημα από τον λαό «αφήστε μας ένα περιθώριο να κουμαντάρουμε τα κομματικά μας μαγαζιά, να βολευτούμε μέσα στο πολιτικό μας σύστημα, να παρασιτήσουμε όπως οι ΑΝΕΛ , το Μέρα 25, η Ελληνική Λύση» και όλα τα κατά καιρούς ευκαιριακά μικρά κόμματα που επιχειρούν αρπαχτές σε βάρος της Δημοκρατίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: