"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΑΔΙΚΟ: Τείχη και εκλογικά ναυάγια

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οκ. Μουζάλας συνέκρινε το τείχος του Εβρου με το τείχος του Βερολίνου. Τρία 24ωρα πριν από τις εκλογές, δεν μπορούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν ποιοι και πόσοι υπερασπίζονται την αξία του τείχους και ποιοι και πόσοι εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν ως απάνθρωπο κατασκεύασμα μιας νοσηρής Ελλάδας που επιθυμεί να προστατεύσει τα σύνορά της. Μιας χώρας που για μία ακόμη φορά στην ιστορία της λειτουργεί ως το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης. 

Δεν ξεχνώ τη θέση της βυζαντινολόγου Τζούντιθ Χέριν, που υπενθυμίζει πως το Βυζάντιο καθυστέρησε για μερικούς αιώνες τις εξ Ανατολών πιέσεις δίνοντας τον χρόνο στη διαλυμένη Δυτική Αυτοκρατορία να ανασυγκροτηθεί.  

Τηρουμένων όλων των αναλογιών, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της πρώτης γραμμής πρωταγωνιστούν στο μεγαλύτερο ιστορικό δράμα του 21oυ αιώνα. Ορισμένοι δεν το αντιλαμβάνονται. Επειδή είναι, λέει, με τον άνθρωπο. Και ποιος πολιτισμός ανακήρυξε τον «άνθρωπο» ως βασικό πυρήνα της συλλογικής συνύπαρξης;  

Μήπως ο ανθρωπισμός είναι επινόηση του δυτικού πολιτισμού και των ελληνορωμαϊκών καταβολών του;  

Γιατί είναι πιο άνθρωπος ο μετανάστης από το Αφγανιστάν από τον κάτοικο της Θράκης που θέλει να υπερασπιστεί έναν τρόπο ζωής τον οποίο κατέκτησε με κόπο και θυσίες γενεών; 

 Αυτόν υπερασπίζεται το ελληνικό κράτος και γι’ αυτό το λένε «ελληνικό» και όχι «οικουμενική σύνοδο της ανθρώπινης δυστυχίας». 

Η άποψη του κ. Μουζάλα έχει και κάτι το χαριτωμένα παράδοξο, αυτό το ιδιαίτερο άρωμα συριζαϊκής αφέλειας και κουτοπονηρίας.

Με την ίδια λογική, αλλά στο πιο χοντροκομμένο, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για το ναυάγιο της Πύλου επειδή έχει κλείσει τις διόδους στον Εβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.  

Απλά είναι τα πράγματα. Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα, ει δυνατόν καταργήστε τα, ώστε να μην έχουμε άλλες τραγωδίες. Συνεργαστείτε επιτέλους με τους διακινητές, τους λαθρεμπόρους των δυστυχισμένων και τους αντιπροσώπους τους.  

Διανοητική αβελτηρία; 

Ιδεολογική αγκύλωση; 

Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που θα μας απασχολήσει και στο άμεσο και στο πιο μακρινό μέλλον. Ομως...

 

 έχουμε ήδη αποκτήσει αρκετή πείρα για να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τις ιδεοληψίες που γεννήθηκαν όταν δεν ήταν πραγματικότητα. Οταν ήταν μια υπόθεση στα εργαστήρια των ερευνητών της Ιστορίας

Είναι η πιο επιεικής ερμηνεία που μπορώ να δώσω στις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η πιο ρεαλιστική είναι ότι δεν ξέρουν τι να πουν και λένε ό,τι ξέρουν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: