«Μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή είναι γραφική και απαξιωμένη». Αυτή την άποψη δεν τη διατύπωσε κάποιος πολιτικός της άκρας Δεξιάς, πολέμιος του συστήματος της απλής αναλογικής. Δεν την υποστήριξε κάποιος θιασώτης των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Την υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που για λόγους καταστατικών αρχών είναι υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής και κατά συνέπεια υπέρ μιας πολυκομματικής Βουλής. Αλλωστε και ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός, επί 54 μήνες, σε Βουλή επτακομματική, χωρίς αυτό να τον εμποδίσει να κυβερνήσει απρόσκοπτα. Οι υποστηρικτές της απλής αναλογικής πιστεύουν ότι μέσα από την κοινοβουλευτική πολυφωνία επιτυγχάνονται ευρύτερες συναινέσεις και πιο παραγωγικές συνθέσεις.
Αυτή την καινοφανή άποψη του Αλ. Τσίπρα θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε στο ότι δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Βέβαια, όταν ένας πολιτικός αλλάζει βασικές θέσεις του γιατί αυτό επιτάσσει το πρόσκαιρο συμφέρον του κόμματός του, στην παλαιοκομμουνιστική ιδιόλεκτο αυτή η στάση του αποκαλείται οπορτουνισμός.
Συγχρόνως, προδίδει και μια περιφρόνηση στη λαϊκή ετυμηγορία. Αν οι πολίτες θέλουν να υπάρχουν σε μια Βουλή επτά ή οκτώ ή και περισσότερα κόμματα, αυτή η επιλογή τους δεν καθιστά τη Βουλή ούτε γραφική ούτε απαξιωμένη. Στις δημοκρατίες είναι σεβαστή η γνώμη των περισσοτέρων. Αυτοί αποφασίζουν ποιοι και πόσοι θα τους εκπροσωπήσουν κοινοβουλευτικά. Διότι η έννοια της πλειοψηφίας είναι μια αμιγώς αριθμητική έννοια. Δεν υπάρχει ούτε «κοινωνική» ούτε «πολιτική» πλειοψηφία. Αυτοί οι προσδιορισμοί τίθενται εκ του πονηρού για να αποδυναμώσουν την ισχύ της αριθμητικής πλειοψηφίας.
Αν κάποιος δεν ευνοείται από μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή, αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έτσι είναι πιθανό να περιοριστεί σημαντικά το εύρος της αυτοδυναμίας του, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί ακόμη και να μην επιτευχθεί. Και όμως, δεν βγήκε στα κανάλια να μιλήσει απαξιωτικά για τη βούληση των πολιτών να στείλουν στο Κοινοβούλιο όσα κόμματα θέλουν.
Στο κάτω κάτω, καμιά Βουλή δεν είναι γραφική. Υπάρχουν μόνο γραφικοί...
βουλευτές, τους οποίους είδαμε στο Κοινοβούλιο την περίοδο 2015-2019, να το απαξιώνουν συστηματικά με την εμφάνιση καιτη συμπεριφορά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου