"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίοι ΕΘΝΙΚΟΙ ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΕΣ: Φεύγοντας, ας πάρει και τα οράματά του μαζί του

 


Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

Περιγράφοντας χθες το αδιέξοδο της αντιπολίτευσης, λέγαμε πως το κόμμα του Σύριζα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να ξανακινηθεί προς εξουσία σε καμιά περίπτωση. Λέγαμε όμως ταυτόχρονα πως χωρίς αυτόν, ο Σύριζα θα διαλυθεί την επόμενη ημέρα, αφού θα χαθεί η συγκολλητική ουσία που συγκρατούσε αυτό το πολιτικό συνονθύλευμα.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να μην είναι ξανά υποψήφιος είναι σωστή για τον ίδιο, εφόσον επιθυμεί να αφήσει πίσω του έστω και ένα μικρό θετικό πολιτικό αποτύπωμα. Με αυτήν την απόφαση του, αποδέχεται πως ο πολιτικός του κύκλος που ξεκίνησε από την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης μέχρι το 2015 και που κατέληξε στην κυβερνητική καταστροφική φαρσοκωμωδία του 2015-2019 και στην αντιπολιτευτική φαιδρότητα του 2019-2023, έκλεισε οριστικά.

Ο ίδιος για κάθε λάθος επιλογή του, από τη σύγκρουση του με τους ευρωπαίους εταίρους μέχρι το φλερτ με τη δραχμή και από την προσπάθεια προσέγγισης με Κίνα, Ρωσία και Ιράν μέχρι την απλή αναλογική, έβρισκε σαν δικαιολογία πως είχε αυτοεξαπατηθεί ή πως το όραμα του δεν εκπληρώθηκε.

Η πολιτική του εξαφάνιση θα κάνει καλό στον τόπο. Το ηχόχρωμα της φωνής του Ανδρέα Παπανδρέου που χρησιμοποιούσε, μαζί με την άνευ λόγου και αιτίας έντονη εχθροπάθεια του, την τοξικότητα του λόγου του, μαζί με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα του, δεν θα λείψουν από κανέναν.

Δεν ξέρουμε τι αφήνει πίσω του, στο κόμμα του, πέρα από συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες, γκρουπούσκουλα, τάσεις, συνιστώσες, ομάδες που παλεύουν με τις εμμονές τους και τις ιδεοληψίες τους. Δεν ξέρουμε εάν αφήνει πίσω του μια ιδεολογική παρακαταθήκη, ένα μπούσουλα και μια ραχοκοκαλιά ικανή για να περάσει στη μετά Τσίπρα εποχή.

 Εκείνο που ελπίζουμε είναι...

 

 να ΜΗΝ αφήσει πίσω του σαν παρακαταθήκη τα οράματα του, την τοξικότητα του και την πολιτική του ανεπάρκεια

Ελπίζουμε να τα έχει πάρει μαζί του. Φεύγοντας για το σπίτι του. Στην ενοικιαζόμενη παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Σούνιο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: