"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Από Δευτέρα, τι θα γίνει εκεί μέσα;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Προφανώς δεν εννοώ τι θα γίνει στην Νέα Δημοκρατία. Εκεί ο Μητσοτάκης θα είναι το μεγάλο και αδιαφιλονίκητο αφεντικό, το οποίο θα πράξει κατά τα σχέδια του δίχως κανένας μέσα στο κόμμα του να μπορεί να του πει το παραμικρό. Έλα όμως που ο Τσίπρας δεν μπορεί να πει το ίδιο. Έχει επίγνωση βέβαια ότι ουδείς μέσα στον Σύριζα ασχολείται με το αποτέλεσμα της Κυριακής, όλοι στρέφουν το βλέμμα στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τη δεύτερη συντριβή. Οι φυλές του Σύριζα πλασάρονται και ετοιμάζονται για τη μάχη της επόμενης μέρας.

Μην περιμένετε από μένα να σας πω τι θα γίνει. Ούτε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν ξέρουν, εγώ θα κάνω τον μάντη Κάλχα; 

Από σημαίνοντα στελέχη του Σύριζα έχω ακούσει βέβαια τα πιο ακραία πράγματα μετά την 21η Μαΐου, αλλά πάλι κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Εδώ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η πολιτική παράδοση, διότι τα κόμματα της αριστεράς αν και εξίσου προσωποπαγή με τα δεξιά και τα σοσιαλδημοκρατικά, δεν αλλάζουν αυτομάτως αρχηγούς μόλις υποστούν ήττα. Οι διαδικασίες τους είναι μακρές, βασανιστικές και συχνά καταλήγουν σε διαιώνιση της θητείας των ηττημένων ηγεσιών.

Έχω ακούσει από το «αν μετά από πέντε ήττες δεν παραιτηθεί, τότε στις πόσες θα το κάνει;», μέχρι το «αν νομίζουν ότι θα διώξουν τον Αλέξη κι εμείς θα μείνουμε μαζί τους, γελιούνται». 

 Έχω ακούσει από το «στις εκλογές δεν ηττήθηκε ο Σύριζα, αλλά το αρχηγό μοντέλο Τσίπρα», μέχρι το «αν φύγει ο Αλέξης, τότε ο Σύριζα δεν θα πάει στο 3% αλλά στο 0%».

Έχω ακούσει το «με βρήκε στο κόμμα μου, δεν τον βρήκα εγώ», μέχρι το «άντε να πάει επιτέλους να φτιάξει ένα δικό του κόμμα όπως το θέλει, να τελειώνουμε με τους επαγγελματίες υπονομευτές». 

Όλα αυτά λέγονται από στελέχη του Σύριζα που παίζουν ρόλο, που η γνώμη και η θέση τους μετράει μέσα στο Συριζαϊκό σύμπαν.

Φυσικά, καμιά από τις ακραίες αυτές απόψεις δεν πρόκειται να επικρατήσει ολοκληρωτικά. 

Ούτε θα εκπαραθυρωθεί ο Αλέξης, ούτε θα συνεχίσει να κάθεται στον θρόνο του δίχως να ‘χει ανοίξει μύτη. Τίποτα δεν θα 'ναι ίδιο στον Σύριζα την επόμενη μέρα, αλλά κανένας δεν μπορεί από τώρα να προδικάσει το σχήμα και το χρώμα αυτής της μέρας. 

Απαντες αναγνωρίζουν την προσφορά του Τσίπρα στη γιγάντωση του Σύριζα, άρα όλοι του οφείλουν ένα είδος μικρής ή μεγάλης ευγνωμοσύνης. Γι αυτό και όλοι θα του αναγνωρίσουν το δικαίωμα να ορίσει αυτός τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα, καθορίζοντας και τον δικό του ρόλο.


Κοντολογίς, κανένας δεν θέλει να τον διώξει εντελώς και όλοι του επιφυλάσσουν έναν κάποιο ρόλο στην επόμενη μέρα του Σύριζα. Άλλος τον θέλει εγγυητή της μετάβασης, άλλος εγγυητή της ενότητας, άλλος γκουρού της νέας ηγεσίας, άλλος ηγέτη ενός άλλου κόμματος απ’ αυτό που υπάρχει.

 Άκουσα μέχρι και το...

 

 «αντί η ήττα να φέρει αλλαγή προπονητή, θα φέρει αλλαγή της ομάδας από τον ίδιο προπονητή».  

Μας περιμένουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις…



Δεν υπάρχουν σχόλια: