"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Τροχονόμοι, ας είναι και πεζοί

 

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν ξέρω αν χρειάζεται η έφιππη αστυνομία. Υποθέτω όμως ότι ο υπουργός Προ.Πο. κ. Μηταράκης κάτι θα ξέρει. Δεν μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει, κι ας έχει ανέβει το θερμόμετρο στα σαραντάρια. Γι’ αυτό στο κάτω κάτω αυτός είναι υπεύθυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη κι εγώ ένας πτωχός αρθρογράφος. 

Εκείνο που ξέρω ότι χρειάζεται είναι Τροχαία. Ας είναι και πεζή. Αν δεν αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, εξηγούμαι.  

Πρόκειται για ένα είδος αστυνομικού το οποίον έχει εκλείψει. Εγώ τουλάχιστον, αν και κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, έχω χρόνια να το συναντήσω. Ξέρετε, εννοώ εκείνους τους τύπους που μόλις έβλεπαν κάποιον να παραβιάζει το κόκκινο, να μη σέβεται την προτεραιότητα του πεζού ή να έρχεται αντιμέτωπος με την επικίνδυνη οδήγηση κάποιου δικυκλιστή σφύριζαν με τη βοήθεια παραδοσιακής σφυρίχτρας. 

Πριν το είδος αφανισθεί, αυτοί είχαν μπλοκάκια όπου σημείωναν τα στοιχεία του οχήματος του οποίου ο οδηγός είχε αρνηθεί να υπακούσει στον ήχο της σφυρίχτρας. Τώρα θα μπορούσε να έχει iPad ή κάποιο έξυπνο κινητό. Aλλοι πάλι μπορούν να περπατούν στα πεζοδρόμια και να σημειώνουν όσους έχουν παρκάρει παρανόμως ή έχουν κλείσει με την αυτοκινητάρα τους το πέρασμα των ΑμεΑ για «δυο λεπτάκια, μια τυρόπιτα ήρθα να πάρω από τον φούρνο». Είναι δύσκολα αυτά τα πράγματα, όμως νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσουμε. Χωρίς να αποκλείω και τη χρησιμότητα της έφιππης αστυνομίας, ειδικά ως γραφική πινελιά στη ζωή της όμορφης πόλης μας. Ενδεχομένως η στολή τους προς τέρψιν των επισκεπτών να περιλαμβάνει και φουστανέλα ή αρχαιοελληνικό χιτώνα.

Δεν ξέρω εντέλει αν χρειάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία. Το βασανίσαμε το ζήτημα τέσσερα χρόνια, το φέραμε από δω, το γυρίσαμε από την άλλη. Θα είναι άοπλη, θα είναι ένστολη, πόσο ξύλο θα τρώει από την αληταρία που φιλοξενούν τα ΑΕΙ; 

 Για να πω τη μαύρη αλήθεια, δεν με ενδιαφέρει αν θα υπάρξει πανεπιστημιακή αστυνομία. Εκείνο που με ενδιαφέρει και εκείνο που ξέρω είναι ότι οι εγκαταστάσεις των ΑΕΙ χρειάζονται κάποιου είδους προστασία από τους αγριάνθρωπους – «αρκουδέιδες», που έλεγε κι ο Λεβέντης.  

Ποιος θα την αναλάβει; 

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει. 

Υποθέτω δε ότι ο υπουργός Προ.Πο. κ. Μηταράκης θα έχει μελετήσει το ζήτημα ενδελεχώς και θα έχει βρει τη λύση του. Γι’ αυτό και είναι υπουργός, ενώ εγώ παραμένω ένας πτωχός αρθρογράφος. 

Δεν ξέρω αν ο κ. Μηταράκης και πόσοι άλλοι στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί το βάρος του 41% και τις προσδοκίες που δημιουργεί.  

Καλόν θα ήτο πάντως να κάνουν...

 

 ταχύρρυθμα μαθήματα κατανόησης κειμένου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: