"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΝουΔο-γαλαζαίικα ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ανιπποι ιππείς


Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

 Ουράνιο δώρηµα το υποκριτικό τάλαντο, φανερώνεται εκθαμβωτικό κάθε στιγμή και σε κάθε περίσταση.  

Παράδειγμα ο κ. Νότης Μηταράκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη τώρα, και παλαιότερα υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υφυπουργός Εργασίας και υφυπουργός Ανάπτυξης. 

Εγραφα εδώ  για το πρωθυπουργικό ροτέισον, που, φως φανάρι, δεν έχει καμία σχέση με το μπασκετικό. Στο μπάσκετ, και σε όλα τα σπορ, όταν μπαίνουν επιτέλους να παίξουν οι αθλητές που συνήθως ζεσταίνουν τον πάγκο, μπαίνουν στην οικεία τους θέση. Ουδείς προπονητής απαιτεί από έναν πλέι μέικερ να παίξει τεσσάρι ή από έναν σουτέρ να γίνει σέντερ.

Το άθλημα της πολιτικής ωστόσο έχει τους δικούς του κανόνες, δυσνόητους για τους κοινούς θνητούς. Γι’ αυτό και βλέπουμε κομματικά στελέχη που πρόλαβαν να περάσουν από τρία, τέσσερα και πέντε υφυπουργεία και υπουργεία πριν καν μεσοκοπήσουν. Μπορεί να μην άφησαν την προσωπική τους σφραγίδα πουθενά, στο σπίτι τους όμως έχουν μια καλή συλλογή στρογγυλών σφραγίδων δηλωτικών εξουσίας και κύρους. Εφόσον η πατρίδα τούς παρακάλεσε να την υπηρετήσουν και σαν τερματοφύλακες και σαν σέντερ μπακ και σαν σέντερ φορ, δεν είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν, λέγοντας ότι «πολυεργαλεία» υπάρχουν μόνο στο ποδόσφαιρο. Αυτοθυσιάστηκαν, παρά τον κίνδυνο να εκτεθούν.

Ο πολυτεχνίτης κ. Μηταράκης φανέρωσε το υποκριτικό του τάλαντο όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση σαν μονόλεπτος γκεστ σταρ του σίριαλ «Παγιδευμένοι»

Τον υπουργό υποδυόταν εκεί, κι είχε μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου.  

Τον υπουργό υποδύεται και τώρα, τον ΥΠΡΟΠΟ, με εντυπωσιακή υποκριτική επάρκεια. Με το μακάριο ύφος της απόλυτης σιγουριάς ανακοίνωσε προ δεκαημέρου την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Και με το ίδιο ακριβώς ύφος γνωστοποίησε προχθές ότι, κατόπιν ωρίμου σκέψεως (όχι δικής του, εννοείται), η εν λόγω Αστυνομία δεν καταργείται. Αράγιστος και ατσαλάκωτος, σαν ηθοποιός περιωπής, παρά την άκομψη πρωθυπουργική σφαλιάρα.

Κρίμα όμως που δεν επέμεινε στη δημιουργία ίλης ιππικού. 

Η ιστορία πάντως έχει να του προτείνει λύση. Οπως διαβάζουμε στην «Ιστορία του τακτικού στρατού 1821-1833» του Στέφανου Βυζάντιου, στην Επανάσταση είχε συγκροτηθεί «λόχος ανίππων ιππέων», με διοικητή «ευπατρίδην νέον Ιταλόν»

Γιατί να μην κάνει το ίδιο ο κ. Μηταράκης, να του φύγει ο καημός; 

Το 41% οδήγησε σε...

 αφθονία καλαμοκαβαλάρηδων. 

Μέχρι και σύνταγμα ανίππων ιππέων μπορούν να στελεχώσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: