"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Γιορτή της Δημοκρατίας 2023

Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη με την κυβέρνηση-τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητων σουργελαράδων 


Ποιος εξαφάνισε τους ανθρώπους απ’το δρόμο;
Στα πεζοδρόμια απόμειναν παπούτσια
Θ.Βοριάς, Σκόρπιοι στίχοι


Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα, σύνολο θεσμών κι εντέλει κοινή περί της διακυβέρνησης αντίληψη αρχόντων κι αρχόμενων.

Μία κρίσιμος, κατά τη γνώμη μου, παράμετρος της σωστής και δίκαιης λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η ανανέωσή της σε πράγματα και πρόσωπα. Θεωρώ "παρέκκλιση" επί συναπτά περίπου 50 χρόνια Μεταπολίτευσης οι ίδιοι να λένε τα ίδια για τους ίδιους λόγους.

Με βάση αυτό το σκεπτικό καταθέτω ορισμένες προτάσεις οξυγόνωσης της κομματικής κοινοβουλευτικής προεδρευόμενης Δημοκρατίας μας:

1. Μείωση αριθμού βουλευτών σε 200 (αριθμός αντιπροσωπευτικός για τον πληθυσμό της χώρας)

2. Δύο θητείες (+ μία σε εξαιρετικές περιπτώσεις) για την εκλογή σε βουλευτικό αξίωμα (τοπικός και περιφερειακός πλουραλισμός)

3. Όχι "διαδικασίες τρενάκι", όπως π.χ ο πρώην βουλευτής να γίνεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης και το αντίστροφο (σπάσιμο των στεγανών και των πελατειακών σχέσεων)

4. Όχι ασυλία βουλευτών για μη πολιτικές δράσεις/απόλυτη ευθύνη υπουργών για πράξεις και παραλείψεις (η ατιμωρησία βλάπτει τη δημοκρατική ευαισθησία του λαού)

5. Ειδική αιτιολόγηση της απόρριψης της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας της Βουλής από την πλειοψηφία (να μη δίνεται η εντύπωση ότι νομοθετούν "εκτός νόμου")

6. Υποχρεωτική παρουσία στις ολομέλειες 100 βουλευτών (κατ’αναλογία της δύναμης των κομμάτων)

7. Υποχρεωτική παρουσία 15 τουλάχιστον βουλευτών κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (επίκαιρες ερωτήσεις κλπ) (οι άδειες αίθουσες ακυρώνουν τη λογοδοσία)

8. Δικαιολογημένες οι απουσίες από τις επιτροπές (αλλιώς μη-αποζημιωνόμενες)

9. Στοιχειώδες dress code (δεν είναι παζάρι, ούτε επίδειξη ελευθεριότητας η Βουλή)

10. Μία θητεία για τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (από τη στιγμή που δεν έχει θεσμικές αποφασιστικές αρμοδιότητες η δεύτερη θητεία δεν έχει νόημα, είτε είναι επιτυχημένος/η, είτε όχι).

Τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα (προφανώς θα υπάρχουν περισσότερες προτάσεις από τους συνταγματολόγους) έχουν ως σκοπό ...

 

 αφενός τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλα τα αξιώματα της Δημοκρατίας περισσότερων πολιτών κι αφετέρου να μην αποτελούν οι θητείες σκαλοπάτια προβολής, κύρους, συνεχούς φιλοδοξίας/ματαιοδοξίας κλπ.

Χρόνια πολλά στην Ελληνική Δημοκρατία




Δεν υπάρχουν σχόλια: