"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: "Δημόσια Διοίκηση" Πυρκαγιάς

Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Η φωτιά δεν "ξεσπάει" μόνη της.  

Τα αλσύλλια ή τα δάση δεν αναφλέγονται από μόνα τους. Τα καίνε οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ διά πράξεων ή παραλείψεων. ΟΛΕΣ οι φωτιές των τελευταίων ετών είναι ανθρωπογενείς. 

Η φύση από μόνη της βάζει φωτιές με δύο τρόπους: κεραυνούς και ηφαίστεια.  

Ηφαίστεια δεν έχουμε, κεραυνοί δεν έπεσαν. Άρα οι φωτιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, σκοπίμως ή από αμέλεια ή εμμέσως από σκουπίδια σε χωράφι ή οικόπεδο με ξερά αγριόχορτα.

  Από εκεί ξεκινάς, Κυριάκο, αν θες να αντιμετωπίσεις τις φωτιές, όχι από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. (Μάλλον σου χρειάζονται 5-6 τετραετίες και πλειοψηφία 350 βουλευτών για να το καταλάβεις αυτό...) Το τι πρέπει να γίνει το έχω γράψει δεκάδες φορές, αλλά δε βαριέσαι. Ποιος τον ακούει τον Τζήμερο.  

Τα "πετσωμένα" ΜΜΕ, κυβερνητικές ντουντούκες και με τη βούλα, μας δείχνουν εικόνες καταστροφών από όλον τον κόσμο, με μπόλικη σάλτσα κλιματικής αλλαγής για να πεισθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος πως συμβαίνουν αυτά σ΄όλον τον κόσμο - τι να σου κάνει η κυβέρνηση; Όμως για την εικόνα που βλέπετε, για το οικόπεδο - μπαρουταποθήκη, δεν φταίει η κλιματική αλλαγή. (Το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει σε Δήμο της Πελοποννήσου.)

Ποιος φταίει;  

ΚΑΝΕΝΑΣ! Εκεί είναι το πρόβλημα. Στο Δημόσιο δεν υπάρχει προσωποποιημένη ευθύνη, δηλαδή ο Τάδε είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου κι αν δεν το κάνει θα φάει πρόστιμο ή/και θα απολυθεί. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα.  

Ευθύνεται γενικώς και αορίστως η...

 

 "υπηρεσία". Κι όταν τρώει πρόστιμο η υπηρεσία, ο φορολογούμενος το πληρώνει όχι ο ανεπαρκής ΔΥ. 

Ακόμα και για τα ιδιωτικά οικόπεδα, δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη, όπως στη Γερμανία, που αν δεν το καθαρίσεις, το καθαρίζει ο Δήμος και σου στέλνει τον λογαριασμό.  

Όσο η εγκληματική αμέλεια, αλλά και ο εμπρησμός δεν τιμωρούνται, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα καιγόμαστε κάθε χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: