"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Μια ντροπιαστική συνάντηση

 


Του Σάκη Μουμτζή


Τι δουλειά έχει ένας υπουργός μιας κυβέρνησης ευρωπαϊκού κράτους να συναντάται με εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου για να τους δώσει διαβεβαιώσεις για μια διοικητική πράξη;  

Τι διαβεβαιώσεις έδωσε;  

Πως «οι νέες ταυτότητες δε θα περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν (sic) καθ' οιονδήποτε τρόπο την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη».

Πρώτα - πρώτα να επισημάνω πως η συνάντηση έγινε γιατί η Ιερά Σύνοδος ζήτησε διευκρινίσεις για τις νέες ταυτότητες. Πόθεν αντλεί το δικαίωμα μια εκκλησιαστική αρχή να ζητά διευκρινίσεις από μια κυβέρνηση για ένα ζήτημα που δεν αφορά καθόλου τα συμφέροντα ή τις λειτουργίες της Εκκλησίας; 

Και αν δεχτούμε πως ο καθένας μπορεί να ζητά ό,τι θέλει, γιατί ο υπουργός προσήλθε να δώσει τις διευκρινίσεις;

Προφανώς, δεν αντιλήφθηκε ότι έτσι εκχωρεί μερίδιο της πολιτικής εξουσίας στην Ιερά Σύνοδο, καθώς ουσιαστικά θέτει υπό την έγκρισή της το περιεχόμενο μιας απλής διοικητικής πράξης. Διότι αν οι ιεράρχες δεν πείθονταν από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού τι θα γινόταν;

Μια φορά ζήσαμε αυτή την κατάσταση το 2000 με τη «μάχη των ταυτοτήτων». Είναι αστείο 23 χρόνια μετά, η πολιτική εξουσία, μια κυβέρνηση με πρόσφατη τη λαϊκή εντολή, να κάνει βήματα πίσω. Χάρη της συζητήσεως και καθ' υπερβολήν, να δεχτώ πως η υπόθεση των ταυτοτήτων του 2000 μπορεί να μην βρήκε την ελληνική κοινωνία προετοιμασμένη και ώριμη. Και έναν Αρχιεπίσκοπο που είχε μια περίεργη αντίληψη για τα καθήκοντά του.

Σήμερα τι μπορεί να περιέχουν οι νέες ταυτότητες που να εμβάλει σε ανησυχία τους ιεράρχες μας;  

Προφανώς υιοθετούν τις ανοησίες των συνωμοσιολόγων για τα τσιπάκια και τις συναφείς μπούρδες. Σαν αυτά που ισχυρίζονταν για τα εμβόλια και τον μεγάλο Αδελφό.

Και για να είμαι ξεκάθαρος. Δημοκρατία έχουμε ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ό,τι πιο εξωφρενικό θέλει. Το Διαδίκτυο προσφέρεται για αυτό. Η επίσημη Εκκλησία όμως είναι δυνατόν να παίρνει στα σοβαρά αυτές τις αστειότητες–αθλιότητες και να ζητεί διευκρινίσεις από την κυβέρνηση;

Άντε να δεχτώ πως μέσα στην Ιερά Σύνοδο υπάρχουν ιεράρχες με εκκεντρικές απόψεις. Η Πολιτεία, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι αδιανόητο να κατανοεί τους φόβους αυτών των ιεραρχών και να προσέρχεται να τους καθησυχάσει.

Αν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο θα σκεφτόμουν πως ο υπουργός ψήφους των πιστών ζητά και την ευλογία των ιεραρχών. (Αυτό βεβαίως δε θα αποτελούσε ελαφρυντικό). Όμως σήμερα είναι υπουργός μιας πανίσχυρης κυβέρνησης, που παίζει χωρίς αντίπαλο και δεν έχει κανένα λόγο και κανένα κίνητρο να δίνει διευκρινίσεις σε αυτούς που δεν έχουν κανένα θεσμικό λόγο να ζητούν αυτές τις διευκρινίσεις.


 

Ο κ. Νότης Μηταράκης...

 

 μάλλον άσχημα ξεκίνησε, αν κρίνω και από τα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και των έφιππων αστυνομικών. Μπήκε στο γήπεδο με γκολ από τα αποδυτήρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: