"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ γαλαζαίικα ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Η επιβίωση της σαλονοτραπεζαρίας (η οποία ζει και τον Πατούλη οδηγεί...)

Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Παλιά, δηλαδή πριν από 40 χρόνια, τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα είχαν μεγάλη στενότητα χώρου. Δεν υπήρχαν ξεχωριστά δωμάτια για κάθε παιδί, ούτε καν ένα παιδικό δωμάτιο. Σε ένα χώρο ήταν μαζεμένοι όλοι και τον χειμώνα ήταν η κουζίνα. Εκεί υπήρχε φωτιά για το μαγείρεμα και μαζί με την κατσαρόλα ζεσταίνονταν όλοι.

Υπήρχε όμως ένα ξεχωριστό δωμάτιο –συνήθως το μεγαλύτερο– που ήταν κλειστό ολόκληρο τον χρόνο. Ονομαζόταν σαλονοτραπεζαρία και άνοιγε μόνο για τους ξένους στις ονομαστικές εορτές· τρεις(;) – τέσσερις(;) ετησίως ανά οικογένεια· γενέθλια, τούρτες, «χάπι μπέρθντεϊ του γιου» ήταν άγνωστα. Το επιχείρημα για την αχρησία αυτού του χώρου ήταν πως το σαλόνι θα μπορούσε να λερωθεί και «τι θα πει η γειτονιά;».

Με άλλα λόγια υπήρχε ένας σπάνιος πόρος (χώρος) που δεν χρησιμοποιείτο για να μεγιστοποιηθεί η ωφελιμότητα του «συστήματος οικογένεια» γιατί παρενέβαιναν κάποιες κοινωνικές νόρμες, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει για τη βασική παραδοχή της οικονομικής επιστήμης, ότι οι παίκτες στην αγορά ενεργούν ορθολογικώς με μόνο στόχο τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας από τις πράξεις τους. Τέλος πάντων…

Από το βιογραφικό του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη μαθαίνουμε ότι είναι της δικής μας γενιάς. 

Hρθε στον κόσμο το 1961. Δηλαδή μεγάλωσε στο περιβάλλον της σαλονοτραπεζαρίας, που «δεν πρέπει να λερωθεί».  

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν το ξεπέρασε. Ετσι αποφάσισε (εν μέσω καύσωνα, τώρα που σπάνιος πόρος είναι η δροσιά, ή έστω η κατά λίγους βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία) να κλείσει τα πάρκα, όχι για να μη λερωθούν (δεν τα καθαρίζει και πολύ συχνά), αλλά για να μην καούν.

Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες τα δάση κινδυνεύουν από πυρκαγιές, αλλά πάλι… Τι είναι το Πεδίον του Αρεως και τι το ζουμί του; 

Η Πάρνηθα δεν μπορεί να φυλαχθεί επαρκώς διότι, όπως είπε ο περιφερειάρχης, «πέραν του καύσωνα που έχει προβλεφθεί από τους ειδικούς, υπάρχουν και πυρομανείς και αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους εκείνους οι οποίοι θα βρίσκονται σε ένα πάρκο» (ΕΡΤ News, 20.7.2023).

Λογικό: στα χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών δεν πρέπει να προστεθούν τα 0,277 τετραγωνικά χλμ. του Πεδίου του Αρεως. Μόνο που τα τελευταία μπορούν εύκολα να προστατευθούν, αρκεί οι αρμόδιοι (εν προκειμένω η Περιφέρεια Αττικής) να κάνει σωστά τη δουλειά της.  

Δηλαδή ανάμεσα στα «884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ», που ανακοίνωσε στις αρχές του έτους ο κ. Πατούλης, θα μπορούσαν να βρεθούν μερικές χιλιάδες για...

 

 περιπολίες τις δύσκολες αυτές ημέρες

Αλλά όταν κάποιος μπορεί να απαγορεύσει, γιατί να δουλέψει;




Δεν υπάρχουν σχόλια: