"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ξέρουν τι θέλουν να φτιάξουν, πριν γκρεμίσουν;

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Για προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσες φορές, μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, ακούσατε ότι για τη φοβερή ήττα έφταιγε ο Αλέξης διότι το 2019 δεν γκρέμισε τον παλιό Σύριζα για να φτιάξει έναν καινούριο.  

Τα ίδια διαβάζω και τώρα, σε διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες, ως παραινέσεις στους υποψήφιους αρχηγούς και κυρίως προς την Έφη Αχτσιόγλου που θεωρείται φαβορί.  

Αν δεν γκρεμίσει –λένε– συθέμελα τον σημερινό Σύριζα για να φτιάξει έναν άλλον στη θέση του, δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα.

Εγώ έχω από καιρό διατυπωμένη άποψη επί του θέματος, που την έχω γράψει και ξαναγράψει. Να γκρεμίσεις κάτι είναι εφικτό. Όχι πάντα εύκολο ή όσο εύκολο νομίζουμε, αλλά πάντως γίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι πριν αποφασίσεις να κατεδαφίσεις κάτι που στέκει πάνω από το κεφάλι σου, πρέπει να ξέρεις τι θα χτίσεις στη θέση του. 

Ο Αλέξης ήθελε να γκρεμίσει το κόμμα που υπήρχε και ήταν ο μόνος που διέθετε αυτή τη δύναμη, όμως δεν το έκανε τελικά.  

Ξέρετε γιατί; 

Διότι δεν είχε ιδέα τι να χτίσει στη θέση του κατεδαφισμένου.

Έχω πεποίθηση επ' αυτού. Ο Τσίπρας είχε φτιάξει παλιότερα τον Σύριζα που υπάρχει σήμερα, μετά τη διακυβέρνηση τους είχε αντιληφθεί ότι το μαγαζί είχε πια παλιώσει άρα χρειαζόταν κάτι δραστικό, όμως όσο κι αν έσπαζε το κεφάλι του δεν μπορούσε να βρει κάτι σύγχρονο, δροσερό, μοντέρνο, αποτελεσματικό, για να οικοδομήσει. Ούτε οι γύρω του τον βοηθούσαν διόλου, αν υποθέσουμε ότι τους ρωτούσε. Οπότε υποχρεώθηκε να το παρατήσει όπως ήταν, μέχρι που το πήρε η κάτω βόλτα.

Και γιατί ο Αλέξης δεν ήξερε τι να καινούριο να φτιάξει στη θέση του παλιού; Γιατί δεν μπορούσε να ανακαλύψει μια καινούρια πολιτική πρόταση και έναν διαφορετικό πολιτικό φορέα που θα την υπηρετούσε;  

Μα διότι...

 

 και ο ίδιος ήταν μέρος των παλιών υλικών του παμπάλαιου οικοδομήματος. Δεν μπορούσε να αντλήσει από κάπου έμπνευση, έπρεπε να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό για να το κάνει. Συνήθως ο παλιός, ακόμα και αν προσπαθήσει να φτιάξει κάτι καινούριο, ίδιο με τα παλιά που ήξερε θα το σχεδιάσει και θα το οικοδομήσει.

Τώρα, στη θέση του Αλέξη θα βρεθεί η Έφη ή ο Ευκλείδης ή ο Νίκος. Μια νεώτερη και δυο της ίδιας σειράς με τον πρώην αρχηγό. Πριν λοιπόν αρχίσουμε τις συμβουλές «άλλαξέ τα όλα», «γκρέμισέ τα όλα» και άλλα παρόμοια, ας αναλογιστούμε λίγο.  

Θαρρείτε πως η Έφη, ο Ευκλείδης ή ο Νίκος έχουν ιδέα τι θέλουν να βάλουν στη θέση του Τσιπρικού Σύριζα;  

Αν ξέρουν, τότε κάτι θα προσπαθήσουν. 

Αν δεν ξέρουν (που θεωρώ πιθανότερο) τότε πάλι στην εκλογική τσουλήθρα θα τους δείτε, αρχηγό και κόμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: