"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ - NoυΔοΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Λεζάντα (ανικάνων για επιχειρήσεις ρίσκου) στο Τζιμπουτί

 


Του Παντελή Σαββίδη


Στο Σουδάν δύο πολέμαρχοι πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο της εξουσίας
. Εξαιτίας των μαχών, έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα ξένοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες και Κύπριοι. Περίπου 120.

Αμερικανικός, Γερμανικός, Γαλλικός, Ιταλικός, Καναδικός, Ολλανδικός, Βρετανικός, Τουρκικός στρατός, ίσως και απο άλλες χώρες έχουν πάει στην χώρα, απεγκλώβισαν πολίτες τους και βοηθούν στον απεγκλωβισμό και άλλων πολιτών άλλων χωρών. Μεταξύ αυτών και Ελλήνων πολιτών. Για Κύπριους δεν γνωρίζω.


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
 

Η Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες έστειλε πολεμικά μεταφορικά αεροπλάνα να φέρουν τους Έλληνες πολίτες. Εκτός του πληρώματος των αεροπλάνων πήγαν και άνδρες ή γυναίκες (το ίδιο είναι) των Ειδικών Δυνάμεων. Πήγε και ο υφυπουργός άμυνας για να δείξει και το κυβερνητικό ενδιαφέρον.
 

Που πήγαν; 

Στην Νότιο Αίγυπτο και στο Τζιμπουτί!!! 

 Το εύλογο ερώτημα είναι: τι πήγαν τόσοι άνθρωποι-με ειδικές δυνάμεις, μάλιστα- να κάνουν στο Τζιμπουτί;
 

Η πρώτη, αφελής σκέψη είναι ότι πήγαν για να μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους. Μα οι εγκλωβισμένοι είναι στο Σουδάν, όχι στο Τζιμπουτί ή στην Αίγυπτο.
 

Ναι, θα σου πουν αλλά στο Τζιμπουτί και στην Αίγυπτο θα τους μεταφέρουν οι στρατοί άλλων χωρών. Και τότε, οι Έλληνες στρατιώτες τι πήγαν να κάνουν; Δεν αρκούσαν μόνο οι πιλότοι; Οι ειδικές δυνάμεις τι θα κάνουν στο Τζιμπουτί; Χρειάζονται ειδικές δυνάμεις για να επιβιβασθούν στα αεροπλάνα στο Τζιμπουτί και την Αίγυπτο οι έλληνες εγκλωβισμένοι;
 

Η δεύτερη σκέψη είναι πως στο αθηναϊκό κρατίδιο έχουν συνηθίσει στην προστασία. Αφού έτσι κι αλλοιώς δεν υφιστάμεθα ως κράτος και έχουμε αφεθεί στις προστάτιδες δυνάμεις (ο θεσμός ισχύει ως σήμερα ανεξαρτήτως αν την θέση των Ρώσων ανέλαβαν οι Αμερικανοί), ας αναλάβουν αυτοί το ρίσκο.

 
Και, φυσικά, με τα ΜΜΕ που έλέγχουν οι Έλληνες ολιγάρχες και επηρεάζουν την κοινή γνώμη που τυφλά τα ακολουθεί, θα περάσουν στον κόσμο πόσο επικίνδυνη αποστολή εξετέλεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις με την ικανότατη πολιτική καθοδήγηση της κυβέρνησης του αναντικατάστατου πρωθυπουργού.
 

Η τρίτη εκδοχή είναι αφού έχουμε έναν τόσο εύπιστο λαό, ας πάμε να σπάσουμε πλάκα, να πιουμε καφέ στην παραλία του Τζιμπουτί, να κάνουμε και την λεζάντα μας με τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και να γυρίσουμε αφού εν ονόματι της Ευρώπης κάποιοι άλλοι θα βγάλουν τα κάστανα απο την φωτιά και για μας.
 

Κυρίες και Κύριοι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός Στρατός δεν είναι για επιχειρήσεις έστω και ελάχιστου ρίσκου. Και αφού δεν είναι καλά κάνουν και λαμβάνουν τα μέτρα τους. Απλώς, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
 

Μπορεί να χαλάω τη σούπα και τις σχέσεις μου με πολλούς εξ υμών αλλά προτιμώ την ωμή αλήθεια.

 
Δεν είμαστε ικανοί για κανενός είδους επιχείρηση και του ελαχίστου ρίσκου εκτός και αν έρθουμε με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οπότε, εκεί γαία πυρί μειχθήτω.
 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: επειδή ό,τι όπλα και αν προμηθευθούμε δεν πρόκειται να αποτρέψουν κανέναν που μας γνωρίζει και ξέρει ότι φοβόμαστε και τον ήχο απο τα βεγγαλικά και επειδή πριν φθάσουμε καν στο ερώτημα της προβολής τους η όποια κυβέρνησή μας θα υποχωρήσει πολιτικοδιπλωματικά είμαι...

 

 κατά του οποιουδήποτε εξοπλισμού με όπλα δισεκατομμυρίων.
 

Σας καλώ, δε να αναλογιστείτε πόσα δισ θα ξοδέψει η χώρα για όπλα για τις παρελάσεις και πόσες χιλιάδες ευρώ ξόδεψε για μια επιχείρηση που θα μπορούσε να διεκπαιρεωθεί με υποπολλαπλάσια ποσά, όπως η χθεσινή και η σημερινή.
Καμιά ζωή χαμένη, κανένα ευρώ για εξοπλισμούς που δεν θα μας προσφέρουν τίποτε..
 

Ντροπή σε όλους. Ξεφτελίσατε την χώρα. 

Σκεφθείτε, μόνο, αν ήσασταν στη θέση των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων σε ποιον στρατό θα δίνατε εμπιστοσύνη; Στον ελληνικό ή στον τουρκικό;
 

ΥΓ: Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, ήμουν διαπρύσιος κήρυκας του εξοπλισμού και της ισχυροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Η θέση μου, τώρα, είναι μικρός επαγγελματικός στρατός, ας είναι και μισθοφορικός, χωρίς κληρωτούς που χάνουν τον χρόνο τους. Για τα απολύτως αναγκαία. Με την νοοτροπία που έχουμε δεν κινδυνεύουμε απο κανέναν εκτός του εαυτού μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: