"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γεωργούλη

 

Του ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Βγήκε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας στο Λαύριο, κράτησε ένα μικρόφωνο και ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι και είπε:
«Σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση και έμφυλη βία, για εμάς δεν υπάρχουν “ναι μεν αλλά”, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Εμείς είμαστε και θα είμαστε με τα θύματα». Παραδόξως δεν πέταξε το γαρύφαλλο στην κομματική πελατεία του για να την ευχαριστήσει που δεν θυμόταν την υπόθεση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας.  

Για χάρη της συζήτησης, ας αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα «με τα θύματα» –εκτός βέβαια από εκείνες τις περιπτώσεις που είναι γενικά «με τον άνθρωπο», είτε αυτός είναι θύτης είτε είναι θύμα, αλλά ας το προσπεράσουμε κι αυτό.  

Στην περίπτωση όμως του πρώην πια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη και της καταγγελίας που εκκρεμεί εις βάρος του για βιασμό και ξυλοδαρμό, αυτή η θέση πάντα «με το θύμα» έχει τρωθεί από κάποιες αντιφάσεις. Οι οποίες περιγράφονται μέσα από όσα δήλωσαν και αποκάλυψαν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, ο κ. Τσίπρας το έμαθε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κ. Γεωργούλη και τη συμπεριφορά του στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2022, αλλά όπως είπε η εκπρόσωπός του, η Πόπη Τσαπανίδου, «δεν μπορούσαμε να τον διώξουμε για μια φήμη». Τον έδιωξαν λοιπόν όταν η Ρομπέρτα Μέτσολα γνωστοποίησε το αίτημα της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Ολο αυτό το διάστημα υπήρχε βέβαια και θύμα και θύτης, ήξεραν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κ. Γεωργούλη –υπήρχαν «κουτσομπολιά» όπως είπε χαριτωμένα και η κυρία Τσαπανίδου– όμως στον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να περιμένουν, να μην είναι ακριβώς πάντα με το θύμα, αλλά μόνο όταν δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.  

Ο κ. Τσίπρας έμαθε τη «φήμη», τα «κουτσομπολιά» για την «κακοποιητική» –όπως την αποκάλεσε η κυρία Τσαπανίδου– συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα μάλιστα με την πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπική εντολή του προέδρου το θέμα ερευνήθηκε άμεσα και ως τον Σεπτέμβριο του 2022 αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. 

Ομως ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι φήμες υπήρχαν πριν από δύο χρόνια και τότε είχε κληθεί o Αλέξης Γεωργούλης από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη για εξηγήσεις. Ακόμα και αν μπερδεύτηκε ο κ. Κούλογλου ή δεν διαβάσει σωστά την κομματική «γραμμή», υπάρχει ένα χρονικό κενό κατά το οποίο οι «φήμες» και τα «κουτσομπολιά» για τον κ. Γεωργούλη έκαναν βόλτες στις Βρυξέλλες, αλλά δεν τα είχαν ακούσει στην Κουμουνδούρου. Καμιά φορά δεν θες να ξέρεις, βέβαια.  

Φυσικά δεν μπορεί ένα κόμμα να χαρακτηρίζεται από τη συμπεριφορά ενός μέλους του, ή (ευρω)βουλευτή του —για τον αρχηγό είναι άλλη κουβέντα. Ακόμα και αυτό όμως είναι μια άλλη μεγάλη αντίφαση, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον ΣΥΡΙΖΑ...

 

 το έχουν ανάγει σε σχολή σκέψης και άσκησης πολιτικής, αν όχι σε υπαρξιακό ζήτημα, τόσο το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» όσο και τον τρόπο με τον οποίο σπεύδουν να σπιλώσουν όλες τις αντίπαλες παρατάξεις, περιπτωσιολογώντας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: