"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΑΡΟΥΦΑΚΟ-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Τι κρύβει ο Βαρουφάκης...

 

Tου Κώστα Στούπα


Τα φληναφήματα του κ. Βαρουφάκη περί σχεδίου "Δήμητρας" 
και της ανάγκης της χώρας να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αποχωρήσει από το ευρώ όταν  χρειαστεί, δεν είναι άγνωστα. Τα υποστηρίζει και νομίζει πως τα αναλύει με επιχειρήματα  διεξοδικά, εδώ και αρκετά  χρόνια...

Αμέσως μετά τον "θόρυβο" και τα αστεία στα κοινωνικά δίκτυα που εξομοίωναν τη "Δήμητρα" με το δολάριο Ζιμπάμπουε, ο κ. Βαρουφάκης βγήκε να διευκρινίσει πως το σχέδιο "Δήμητρα" "είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουμε συναλλαγές αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες. Πλατφόρμα συναλλαγών είναι, όχι νόμισμα!".

Με απλά λόγια το σχέδιο "Δήμητρα" του φερέλπιδος  Ιλον Μασκ της ελληνικής πολιτικής σκηνής, φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Pay Pal, η Revolut, η Ν24...

Τούτο δεν είναι κακό. Η αλήθεια είναι πως το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Αυτό όμως  συμβαίνει κυρίως γιατί οι ελληνικές τράπεζες χρεοκόπησαν πολλάκις την τελευταία δεκαετία, τις περισσότερες φορές εξαιτίας του κ. Βαρουφάκη και των φίλων του, και γι’ αυτό χρειάζονταν από κάπου να αντλούν έσοδα προκειμένου να μείνουν σε λειτουργία, έστω και σαν δίκτυα ΑΤΜ που μοιράζουν τις συντάξεις...

Τώρα ποιος θα εμπιστευτεί να κάνει συναλλαγές μέσω μιας κρατικής πλατφόρμας συναλλαγών αφού αν επιθυμεί να παρακάμψει τις τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παραπάνω παγκόσμιες πλατφόρμες συναλλαγών που γίνονται παντού δεκτές, είναι άλλο ερώτημα.

Εύκολα μπορεί κάποιος να παραγγείλει σουβλάκια και να πληρώσει μέσω Pay-Pal ή Apple. Στην τελευταία σύντομα θα μπορεί να αποταμιεύει κιόλας με διπλάσιο επιτόκιο από αυτά που κυκλοφορούν...

Πάντως, ο ευρυμαθής κ. Βαρουφάκης αν ήθελε να είναι τίμιος, τώρα που η τεχνολογία blockchain προσφέρει τις τεχνολογικές δυνατότητες, θα μπορούσε να λανσάρει την πλατφόρμα συναλλαγών "Δήμητρα" στις συναλλαγές των μελών και φίλων του κόμματός του.

Υποτίθεται πως άπαντες ασπάζονται τις πεποιθήσεις και εμπιστεύονται τις ικανότητες του ΜΕΡΑ25, στις μεταξύ τους συναλλαγές και με όσους άλλους επιθυμούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα "Δήμητρα"...

Το πρόβλημα με τις "τεχνο-μπολσεβίκικες" επινοήσεις  του κ. Βαρουφάκη είναι πως βρίσκουν  ευήκοα ώτα στους νέους που γεννήθηκαν αργότερα και δεν θυμούνται τον ζόφο του υπαρκτού σοσιαλισμού και τα κρατικά μονοπώλια τύπου "Δήμητρα".

Με βάση τα στοιχεία κάποιων μετρήσεων, το κόμμα του κ. Βαρουφάκη στις ηλικίες μεταξύ 17 έως 26 ετών έρχεται τρίτο  με 12,9% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ και 13% της Νέας Δημοκρατίας.


 



Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ούτε τωρινό φαινόμενο η στροφή των νέων προς τα αριστερά. Τωρινό φαινόμενο είναι η μη  μετατόπιση των νέων μετά τα 25 προς τα δεξιά όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Σε πολλούς όροι όπως η "τεχνοφεδουρχία" που χρησιμοποιεί συχνά ο κ. Βαρουφάκης μοιάζουν με αρλούμπες.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μονοπωλιακή ισχύ που αποκτούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, την επιβράδυνση της "κοινωνικής ανοδικότητας" (Upward Mobility) στις δυτικές οικονομίες προς όφελος των κληρονόμων των λευκών και "χρυσών" κολάρων,  θα καταλάβουν πως ...

 

κυοφορούνται ψήγματα ενός αριστερού λόγου νέας κοπής ο οποίος βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση...

Επειδή θεωρώ πως η πρόοδος και η ευημερία αποτελούν αποτέλεσμα των σωστών κινήτρων, θεωρώ πως η φιλελεύθερη αντίληψη θα πρέπει να ξεφύγει από την πλάνη του τέλους της ιστορίας και να δρομολογήσει  μέσω της δημιουργικής καταστροφής το  πλαίσιο της ανοιχτής κοινωνίας και οικονομικού ανταγωνισμού που απαιτεί ο επερχόμενος "θαυμαστός καινούργιος κόσμος"(Brave New World).

* Ανοδική Κινητικότητα.  Η ανοδική κινητικότητα μετρά τη συχνότητα που ένα άτομο αλλάζει κοινωνική και οικονομική θέση.

Ένα υψηλό ποσοστό ανοδικής κινητικότητας υποδηλώνει μια υγιή οικονομία και κοινωνία και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Επιπλέον, ένα υψηλό ποσοστό ανοδικής κοινωνικότητας αποτελεί στοιχείο μείωσης της αντισυστημικότητας και αύξησης της πολιτικής σταθερότητας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: