"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΑΡΟΥΦΑΚΟ-ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η επιστροφή των κοψοχέρηδων

 


Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Θυμάστε τους κοψοχέρηδες;  

Οι παλιότεροι σίγουρα ναι, γιατί ήταν είδος ευρισκόμενο, την επομένη κιόλας των εκλογών, εν επαρκεία. Οι νεότεροι δεν νομίζω.  

Προχθές εμφανίστηκε ο πρώτος κοψοχέρης. 

Μα πώς εμφανίστηκε, αφού οι εκλογές δεν διεξήχθησαν; θα διερωτηθεί ο αναγνώστης. Οι κοψοχέρηδες εμφανίζονται μετά τις εκλογές. Τότε μετανοούν για την ψήφο τους. Πρόδρομος κοψοχέρης δεν υπάρχει.

Κι όμως, η προσωπικότητα του συγκεκριμένου κοψοχέρη τού επιτρέπει και αυτή την εκκεντρικότητα. Κυρίες, κύριοι πρόκειται για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δήλωσε ότι αν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ «να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο».  

Προσέξτε, δεν λέει απλώς να του κοπεί το χέρι, διότι ο καθένας μπορεί να εννοήσει κατά το δοκούν την έκταση της κοπής. Από τον καρπό; Από τον αγκώνα; Λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω;

Για να μην υπάρχουν τέτοια ερωτήματα, ο Γιάνης βάζει τον πήχυ κυριολεκτικά ψηλά. Στον ώμο. Αρα, αν το κόμμα του συμμετάσχει στην κυβέρνηση των «ηττημένων», μάλλον θα τον δούμε με ένα χέρι.  

Ας ησυχάσουν οι θαυμάστριες και οι θαυμαστές του. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί ο Γιάνης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση για έναν απλό λόγο: διότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα, παρά μόνο να χάσει. Αντιλαμβάνεται πως θα είναι ο νεροκουβαλητής για πολιτικές που ποτέ δεν υποστήριξε. Και επειδή ποτέ δεν τις υποστήριξε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τον ακολουθεί αυτό το 3,5% το οποίο εξασφαλίζει στο κόμμα του την κοινοβουλευτική παρουσία. Δεν έχει κανέναν λόγο ο Γιάνης, για κάποια ήσσονος σημασίας υπουργεία σε μια θνησιγενή κυβέρνηση, να διαρρήξει τις σχέσεις με το κοινό του. Νάρκισσος μπορεί να είναι, ανόητος σίγουρα δεν είναι.

Είναι αυτονόητο πως χωρίς Βαρουφάκη κυβέρνηση των «ηττημένων» δεν υπάρχει. Ολος αυτός ο θόρυβος γίνεται άνευ λόγου και αιτίας. Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία κάνει τη δουλειά της όταν επισείει ως φόβητρο την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έστω διά της τεθλασμένης.

Οσον αφορά τους κυρίους Γ. Δραγασάκη και Ευκλ. Τσακαλώτο, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα: μετά τις εκλογές...

 

 είμαστε κι εμείς εδώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: