"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΤΟΡΙΚΑ - "ΟΠΛΙΚΑ" ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Τα ζώα-ήρωες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου

(petpetmag@gmail.com)


Στους αφανείς ήρωες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου εκτός από τους αμέτρητους στρατιώτες υπήρξαν και πολλά ζώα που έζησαν είτε στα πεδία μάχης είτε σε κάποιο στρατόπεδο. 


Ο αμερικανικός στρατός ήταν ο πρώτος που είχε τέτοια ζώα, των οποίων η συμβολή ήταν απίστευτα σημαντική. Δυστυχώς όμως τα περισσότερα από αυτά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.


Εκτός από τα γνωστά σκυλιά-στρατιώτες που βοηθούν στο πεδία μάχης με διάφορους τρόπους, υπήρξαν και ζώα που πολλοί στρατιώτες τα πήραν μαζί τους ως pet, για παρέα. Άλλα πάλι έζησαν σε στρατόπεδα και έγιναν οι μασκότ των στρατοπέδων αυτών.


Πρόσφατες ψηφοποιημένες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Κρατικά Αρχεία της Αμερικής αλλά και άλλων χωρών αποκάλυψαν όχι μόνο την ύπαρξη σκύλων αλλά και πολλών άλλων ζώων που έπαιξαν κάποιο ρόλο στον πόλεμο. Δεν είναι λίγοι οι στρατιώτες που βρέθηκαν στο πεδίο μάχης με ένα ζώο, είτε αυτό ήταν το δικό τους είτε κάποιο που βρήκαν εκεί και το πήραν για παρέα. Γάτες, σκύλοι, αλεπούδες, λιοντάρια, ρακούν, μαϊμούδες ακόμα και ερπετά ήταν συνηθισμένα pets στις μάχες. Δυστυχώς, όπως συνέβη και στους ανθρώπους, ούτε και εκείνα κατάφεραν να επιβιώσουν όλα.


Εκτός από τα πεδία μαχών, πολλά αμερικανικά στρατόπεδα σε διάφορες χώρες είχαν κάποια ζώα ως μασκότ. Οι στρατιώτες φωτογραφίζονταν με αυτά και όταν τελείωσε ο πόλεμος, όσα κατάφεραν να επιβιώσουν τιμήθηκαν, όπως και τα πιο πάνω, σαν να ήταν κανονικοί στρατιώτες.


Από την άλλη τα γνωστά ζώα-στρατιώτες είχαν δύσκολες αποστολές να βγάλουν εις πέρας, όπως τα χιλιάδες ταξιδιωτικά περιστέρια που μετέφεραν μηνύματα και μπορούσαν να πετάνε πολύ ψηλά και πάνω από χαρακώματα


Μια τέτοια περίπτωση είναι το περιστέρι Cher Ami που έσωσε 194 στρατιώτες. Το πουλί αυτό χτυπήθηκε από σφαίρες στη μέση, έχασε το ένα του πόδι και το ένα του μάτι και γεμάτο αίματα κατάφερε να φέρει την αποστολή του σε πέρας. Ένα χρόνο μετά πέθανε από τα τραύματά του αφού πρώτα είχε λάβει πολλά τιμητικά βραβεία ως σύμβολο προσφοράς και ελευθερίας.


Πολλά σκυλιά επίσης έβγαλαν σε πέρας δύσκολες αποστολές και έγιναν ήρωες. Ένα από τα πιο ηρωικά σκυλιά του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν ένα Boston Bull Terrier με το όνομα Stubby. Προειδοποιούσε τους στρατιώτες για ξαφνικές επιθέσεις βομβών αερίου και εντόπιζε τραυματίες στο πεδίο της μάχης. Υπηρέτησε με τον αμερικανικό στρατό στο Δυτικό μέτωπο για 17 μήνες και πήρε μέρος σε 18 μάχες. Ήταν το πρώτο σκυλί που τιμήθηκε με τον βαθμό του Λοχία. Μετά τον πόλεμο το 1918 επέστρεψε στην Αμερική. Απεβίωσε στις 4 Απριλίου του 1926.  


Λέγεται ότι περίπου 20.000 σκύλοι υπηρέτησαν στον αμερικανικό στρατό. Εκτελούσαν χρέη φυλάκων, προστατεύοντας βάσεις με εφόδια και τρόφιμα, μετέφεραν αλληλογραφία και βοηθούσαν στον εντοπισμό πιλότων μετά από αεροπορικά δυστυχήματα.. Κάποια μάλιστα από αυτά είχαν μάθει να πέφτουν με αλεξίπτωτο για να πηγαίνουν πίσω τις εχθρικές γραμμές.


Ο μεγαλύτερος αριθμός ζώων στον πόλεμο ήταν τα άλογα. Περίπου 8 εκατομμύρια άλογα μετέφεραν στρατιώτες, εφόδια και προμήθειες. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός από αυτά έγιναν τροφή για τους πεινασμένους πολεμιστές. Κάποιοι θέλησαν να τα βοηθήσουν, όπως ο Καναδός κτηνίατρος Major D.S.Tamblyn, ο οποίος έφτιαξε μια ομάδα περιπολίες για να βρίσκει τραυματισμένα άλογα, πεσμένα τα περισσότερα στο δρόμο, και να τα βοηθούν. “Πολλά ζώα αφέθηκαν για να πεθάνουν. Προσπάθησαν να περιορίσω, όσο μπορούσα, αυτή την αγριότητα” θα πει ο ίδιος.
Πουλί-μασκότ στο στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη, 1917.


Ένα μωρό ρακούν ως pet συντροφεύει έναν στρατιώτη, Φλόριντα, 1918.






Ο John Bull, σκυλί-μασκότ του αμερικανικής αεροπορίας, που ανήκε σε Βρετανό δήμαρχο. Στη φωτογραφία μαζί με το σκύλο ποζάρουν και οι πρώτοι στρατιώτες που επέστρεψαν στην Αμερική από τη Βρετανία,1918. 




Το μουλάρι Marshall υπήρξε η μασκότ του δεύτερου αμερικανικού πεζικού,1917.


Αμερικανοί στρατιώτες ποζάρουν με τη Susan, ένα λιονταράκι-μασκότ,1917.
 


Στρατιώτης ταϊζει στο στόμα μαϊμού, μια από τις μασκότ του αμερικανικού πυροβολικού, στο στρατόπεδο του Wadsworth στη Νότια Καρολίνα, 14 Αυγούστου 1918.







Whiskey και Soda, δυο λιοντάρια-μασκότ σε γαλλικό στρατόπεδο, 1918.


Η αλεπού Jewel συντροφιά με Αμερικανούς στρατιώτες, στο Van Cortlandt Park, στη Νέα Υόρκη, Αύγουστος 1917.


Ένα μωρό ερπετό κάνει παρέα στους στρατιώτες στην αμερικανική βάση πολεμικής αεροπορίας στη Φλόριντα, 16 Ιουνίου 1918.






Ένα ρακούν κάνει παρέα στους Αμερικανούς στρατιώτες, στη βάση της Φλόριντα, 16 Ιουνίου 1918.


Ένα σκυλάκι, ράτσας ρωσικό hound, μόλις 7 μηνών είναι μια από τις πολλές μασκότ, στο στρατόπεδο στο Lincoln Park.


Το περιστέρι με το ένα πόδι Cher Ami.


Ενα σκυλί – αγγελιοφόρος, με ένα καρούλι που συνδέεται με το λουρί του, περνάει νέες καλωδιώσεις για την επικοινωνία μεταξύ των χαρακωμάτων, Σεπτέμβριος 1917, Δυτικό Μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: