Δε νομίζω ότι είμαι ο μόνος που λέει ότι η κατάσταση με τη συμπεριφορά των βροχών στην ωραιότερη χώρα του κόσμου και τη μαγευτική πρωτεύουσά της δεν πάει άλλο.
Το διαπιστώσμε και με τις χθεσινές μπόρες. Εκεί που οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι και οι υπουργοί (λέω «οι υπουργοί» και όχι «ο υπουργός» γιατί σίγουρα θα υπάρχει ένα πλέγμα αρμοδιοτήτων) είναι έτοιμοι να πείσουν ότι δουλεύουν και ότι έχουν κάνει ένα κάποιο έργο, ήρθε η βρόχη να τους διαψεύσει και να δείξει ότι το μόνο που έχουν κάνει είναι τρύπες στα νερά που πλημμυρίζουν τους δρόμους.
Όμως οι ευθύνες των ανίκανων ή αδιάφορων (ή και τα δύο) αρχόντων είναι γνωστές και αδύνατον να κάνουμε κάτι για αυτές. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι για να πλημμυρίζει η Χαμοστέρνας εδώ και δεκαετίες με τις πρώτες σταγόνες του νερού κάποιοι πρέπει να είναι εντέλως άχρηστοι ή ολοκληρωτικά τεμπέληδες. Για να βαφτίζεται ακραίο καιρικό φαινόμενο οτιδήποτε ξεπερνά την ψιχάλα κάποιοι είναι ικανοί μόνο στο να βρίσκουν φτηνές δικαιολογίες. Αλλά αυτά τα ξέρουμε. Οπως ξέρουμε και ότι δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Αν μπορούσαμε σίγουρα δεν θα ψηφίζαμε τον δήμαρχο του Αμαρουσίου, που κάθε φορά που έβρεχε γινόταν Βενετία, για περιφερειάρχη της Αττικής. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε τις παρωπίδες και να αντικρύσουμε με αντικειμενικότητα για τις ευθύνες ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων. Και φυσικά να μιλήσουμε επιτέλους και για τις ευθύνες της βροχής αλλά και όλων των καιρικών φαινομένων.
Πρέπει, για αρχή, να αναρωτηθούμε, θα πλημμύριζαν ποτέ οι δρόμοι, θα φαινόταν σε τέτοιο βαθμό η ανικανότητα ή η αδιαφορία περιφερειαρχών, δημάρχων και υπουργών αν δεν έπεφτε η βροχή;
Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά τις πλημμύρες το νερό της βροχής είναι που τις δημιουργεί. Αυτό είναι που με θράσος πέφτει στην πόλη και κάνει τους δρόμους της αδιάβατους. Το νερό της βροχής είναι που πλημμυρίζει σπίτια και δημιουργεί χειμάρρους. Το νερό της βροχής είναι που πνίγει. Δεν πνίγουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες και οι υπουργοί οι οποίοι την ώρα των πνιγμών έχουν ακλόνητα άλλοθι αφού είναι συνήθως κάπου πολύ μακριά και καμία σχέση δεν έχουν με τη δολοφονική μανία του νερού.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σ΄αυτή την προκλητική ασυλία που απολαμβάνουν οι βροχές και τα νερά τους αλλά και όλα τα καιρικά φαινόμενα (δεν λέω τα ακραία καιρικά φαινόμενα γιατί όλα τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία);
Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ως εύκολους στόχους άνθρωπους που ως εκ γενετής αδιάφοροι και ανίκανοι δεν μπορούν να αλλάξουν και να ασχοληθούμε με αυτά που μπορούν να αλλάξουν; Μήπως ήρθε η ώρα να δείξουμε τον πραγματικό ένοχο;
Νομίζω πως τώρα είναι η στιγμή (στην πραγματικότητα είμαστε στο και 5) να συσταθεί μια ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα καταρτίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα χτυπάει το κακό των «φυσικών καταστροφών» στη ρίζα του. Που θα βάλει όρια και κανόνες στην ανεξέλεγκτη και χωρίς κάνενα όριο δράση των καιρικών φαινομένων. Μια απαγόρευση βροχών που ξεπερνούν συγκεκριμένο ύψος, η ποινικοποίηση της ανόδου της θερμοκρασίας πάνω από τους 32 βαθμούς, η απαγόρευση των χιονοπτώσεων στον νομό Αττικής μπορεί να φαίνονται μέτρα σκληρά αλλά απ’ ό,τι φαίνεται είναι μέτρα απαραίτητα.
Και η ερώτηση είναι μία:
Έχει την τόλμη η κυβέρνηση να τα επιβάλλει; Και μπράβο της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου