"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ιn trans we trust

 

Του ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ

Αντιγράφω από την Lifo: [η είδηση κυκλοφορεί με καρμπόν σε όλα τα mainstream sites]
 

Η 10χρονη Noella McMaher κάνει ήδη τα όνειρά της πραγματικότητα. Έξι χρόνια αφότου άρχισε τη μετάβαση, η Noella έγραψε ιστορία ως το νεότερο τρανς μοντέλο που περπάτησε ποτέ σε πασαρέλα κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, για λογαριασμό της σχεδιάστριας Mel Atkinson και της Trans Clothing Company.
Η εταιρεία Trans Clothing Company ξεκίνησε το 2018, όταν μια στενή φίλη της έκανε coming out στην Atkinson. Η Atkinson αποφάσισε να φτιάξει ένα brand μόδας που να καλύπτει τις ανάγκες των τρανς γυναικών σε ρούχα, ειδικά στην αρχή της μετάβασης. Τώρα, η TCC κάνει ολοκληρωμένες κολεξιόν.

«Η Noella δεν αγχώνεται ούτε φοβάται ποτέ τίποτα. Είναι μια μικροσκοπική επαγγελματίας!» δήλωσε η μητέρα της Noella, Dee McMaher, στο Metro UK. «Ήταν τόσο ενθουσιασμένη που κατέβαινε στην πασαρέλα, ενθουσιασμένη που έβλεπε όλο τον κόσμο και τις κάμερες. Ξέρει ακριβώς πώς να δουλεύει με το πλήθος».

 
Σύμφωνα με τους γονείς της, η Noella άρχισε να τους λέει ότι δεν είναι αγόρι όταν ήταν μόλις δύο ετών. Στα τέσσερα της χρόνια, πήγε σε θεραπεία και δήλωσε στον γιατρό ότι είναι κορίτσι. Οι γονείς της λένε ότι είναι πολύ μικρή για να μεταβεί ιατρικά, αλλά κοινωνικά έκανε τη μετάβαση στα τέσσερα και στα επτά άλλαξε νόμιμα το όνομά της. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο.
 

«Ήταν τόσο απίστευτο και αγνό να την βλέπω να αγκαλιάζει αυτό που είναι», δήλωσε η μητέρα της. «Δεν έχει κανένα φόβο όταν βρίσκεται στην πασαρέλα και ξέρει ακριβώς πώς να δουλεύει με το κοινό και την κάμερα». Οι γονείς της είναι περήφανοι που υποστηρίζουν την τρανς κόρη τους και λένε πως θέλουν μόνο το καλύτερο γι’ αυτήν. «Ως γονέας ενός τρανς παιδιού, είναι καθήκον μου να την προστατεύσω και να βεβαιωθώ ότι είναι ασφαλής», δήλωσε η μητέρα της. «Δέκα ετών, είναι πολύ ώριμη για την ηλικία της και έχει αυτοπεποίθηση. Θέλει να δείξει σε άλλα τρανς παιδιά ότι είναι εντάξει να κάνουν κοινωνική μετάβαση και να αποδέχονται αυτό που είναι».

Πολύς κόσμος αντιμετωπίζει ειδήσεις σαν κι αυτή με ένα “άκουσον άκουσον”, κάνοντας πλάκα ή διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του. 

Πιστεύω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο. Γιατί έρχεται η στιγμή που θα αποτελούν αδιαμφισβήτητη κανονικότητα. Πρέπει να δείχνεις ψυχραιμία, και υιοθετώντας το ύφος του ανωτέρω “ρεπόρτερ” [απευθυνόμενο σε ενήλικους με μυαλό 10χρονου] να αποδεικνύεις τα αυταπόδεικτα : 

Πόσο απέχει ας πούμε η παρουσίαση, οπτική και “θεωρητική” του συγκεκριμένου παιδιού, από ασέλγεια εις βάρος του; κατά ποια έννοια η προσέγγιση αυτή αποτελεί κάτι άλλο από προτροπή προς την παιδοφιλία, η οποία κατά τ’ άλλα αναθεματίζεται απ’ τα media, social και μη, με ασήμαντες αφορμές ; [κάτι 15χρονα και κάτι 16χρονα…]. Πώς καταφέρνει τέτοια είδηση και εισχωρεί στη mainstream ειδησεογραφία χωρίς ν’ ανοίξει μύτη;
 

Η προτροπή στην πρόωρη σεξουαλικοποίηση, κραυγαλέα στην αισθητική των εικόνων, με όσα συνεπάγεται, αφορά κατ’ αρχήν τα τρανς παιδιά. Δεν αμφισβητεί κανείς την ύπαρξή τους : αμφισβητεί βεβαίως την αθωότητα των προθέσεων πίσω απ’ το μερίδιο επικαιρότητας που τους παραχωρείται, τη στιγμή που αποτελούν μια ανθυπομειονότητα.  

Κάπου εκεί, μπαίνει σε λειτουργία ο μηχανισμός της liberal προπαγάνδας : “τα τρανς παιδιά δεν είναι καθόλου τόσο λίγα όσα φαίνονται. Θα ήταν πολύ περισσότερα αν τα στερεότυπα δεν τα εμπόδιζαν να εκδηλωθούν”.  

Το θέμα απαιτεί …λεπτούς χειρισμούς – ίσως άλλη φορά, γιατί δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή την ψυχραιμία που χρειάζεται. Όμως, κατά ποια έννοια εικόνες σαν αυτές δεν αποτελούν προτροπή και στα εκ γενετής κορίτσια να εμφανίζονται έτσι; Και τι είδους κλίμα είναι αυτό που διαμορφώνεται, δεκαετίες τώρα, με “επιδείξεις μόδας”, “διαγωνισμούς χορού”, “τραγουδιού” κοκ. με πρωταγωνίστριες κορίτσια παιδικής και προεφηβικής ηλικίας; τα οποία, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, αποτελούν κύριο target group της bimbo culture;
 

Από κει και ύστερα, το τι σημαίνει ένα section όπως το παρακάτω, το τι “μηνύματα” περνούν μέσω αυτού στον αναγνώστη, είναι στην κρίση του καθενός :
“Σύμφωνα με τους γονείς της, η Noella άρχισε να τους λέει ότι δεν είναι αγόρι όταν ήταν μόλις δύο ετών. Στα τέσσερα της χρόνια, πήγε σε θεραπεία και δήλωσε στον γιατρό ότι είναι κορίτσι. Οι γονείς της λένε ότι είναι πολύ μικρή για να μεταβεί ιατρικά, αλλά κοινωνικά έκανε τη μετάβαση στα τέσσερα και στα επτά άλλαξε νόμιμα το όνομά της. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο.“
 

Αξίζει απλώς...

 

 να σημειώσει κανείς το όνομα, αναμένοντας τη νομική διαδικασία που θα κινήσουν οι ενάρετοι γονείς …εναντίον του πρώτου περίεργου που θα πέσει στην παγίδα που έχουν στήσει.

Κάτω : στιγμιότυπο παιδικού pole dancing, από το Kids Got Talent της Ουκρανίας, 2021. Αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς, κυρίως για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: