"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Στην Ελλάδα για σουβλάκι και σε Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία για επενδύσεις, οι Γερμανοί

 Του Γιώργου Κράλογλου

Εμείς "εξάγουμε" κινέζικα κομπολόγια στους τουρίστες και οι Γερμανοί χτίζουν σε Σκόπια και Βουλγαρία μονάδες αυτοκινήτων που θα έχτιζαν στην Ελλάδα…



Το πρώτο ρεπορτάζ.

Είναι του συναδέλφου κ. Βασίλη Σαριμπαλίδη στη γνωστή ιστοσελίδα αυτοκινήτου "Νewsauto.gr”, στις 9 Αυγούστου 2022, υπό τον τίτλο "Οριστικό: Ιδού πού θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ελλάδα…".

Μεταφέρουμε τα σημεία εκείνα που ενδιαφέρουν την αναφορά μας στο σημερινό μας σημείωμα.

"Η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go επέλεξε πού θα κατασκευαστεί η μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα! Το Newsauto έχει το ρεπορτάζ.

Η Next.e.Go είναι μία γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, που προορίζονται κυρίως για αστικές μετακινήσεις. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε δει στην Ελλάδα να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά της αλλά είναι ήδη γνωστή στο ευρύ κοινό, καθώς από το 2020 έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατασκευάσει το δικό της εργοστάσιο παραγωγής στη χώρα μας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η επένδυση που θα γίνει, θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το εργοστάσιο θα απασχολεί σχεδόν 1.000 εργαζομένους, ενώ έμμεσα θα ξεπερνούν τους 5.000. Η ετήσια παραγωγή οχημάτων υπολογίζεται μεταξύ 30.000-45.000 μονάδων, νούμερο ιδιαίτερα υψηλό για παραγωγή οχημάτων στην Ελλάδα, που αυτήν την στιγμή παράγει ελάχιστα για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα παραπάνω λίγο πολύ τα γνωρίζουμε ή κάτι έχουμε ακούσει. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε δει ακόμα πράξεις, γεγονός που οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες. Την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς πολλοί προμηθευτές της γερμανικής εταιρείας έχουν έδρα στη χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο υποψήφιες περιοχές που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

Πρόκειται για δύο πόλεις που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ξεκαθαριστεί ποια θα φιλοξενήσει το εργοστάσιο αυτοκινήτων της Next.e.Go. Η μία πόλη διαθέτει λιμάνι και εξυπηρετεί σημαντικές ανάγκες, ενώ η δεύτερη μπορεί να μην διαθέτει υποδομές (π.χ. λιμάνι, σταθμό τρένων κ.λπ.) αλλά βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που δίνει κίνητρα για επενδύσεις.

Η τελική απόφαση θα παρθεί εντός του καλοκαιριού, καθώς πρόθεση των Γερμανών είναι να ξεκινήσουν το χτίσιμο του εργοστασίου το φθινόπωρο.

Το αρχικό πλάνο ήταν το εργοστάσιο να κατασκευαστεί στον Βόλο ή στην Πάτρα.

Η πρώτη περίπτωση απορρίφθηκε γιατί δε μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του εργοστασίου, η θαλάσσια υποδομή της πόλης, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, το τελικό budget θα ανέβαινε αρκετά ψηλά".


Και πάμε στο δεύτερο ρεπορτάζ.

Στις 17 Αυγούστου 2022 η ιστοσελίδα "Newsauto.gr” επανέρχεται και υπό τον τίτλο "Εργοστάσιο αυτοκινήτων στα Σκόπια αντί για Ελλάδα;” μας ενημερώνει ότι "Η γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξαφνικά ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με τη γειτονική μας χώρα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής.

Η Next.e.Go Mobile που θα κατασκεύαζε μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, ανακοίνωσε επίσημα πως μετά το μικρό εργοστάσιο που θα κατασκευάσει στην Βουλγαρία το 2024, θα προχωρήσει στην ανέγερση και ενός δεύτερου παρόμοιου μεγέθους στα Σκόπια.

Το νέο εργοστάσιο στα Σκόπια θα ξεκινήσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2024 και θα έχει έναν μέγιστο ρυθμό παραγωγής έως τα 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον χρόνο.

Θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Τέτοβο και θα απασχολεί 900 άτομα.


"Η στρατηγική μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη βασίζεται στην εκτίμησή μας για το ανταγωνιστικό και ελκυστικό επενδυτικό κλίμα της περιοχής", δήλωσε ο Ali Vezvaei, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της e.GO, στη σχετική εκδήλωση που έγινε στο Τέτοβο. Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Demitar Kovacevski, μίλησε μεταξύ άλλων για "…τη σημαντικότητα της συμφωνίας για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο Τέτοβο, αλλά και γενικότερα την ενίσχυση που έχει αυτή η επένδυση για τη χώρα".

Τι έχουμε να προσθέσουμε εμείς σε όλα αυτά που (όπως μάθαμε) δεν διαψεύσθηκαν;  

Τίποτε απολύτως. Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας των Βαλκανίων, τα λένε όλα…

Να θυμίσουμε μόνο ότι...

 

 η (ασταμάτητη) ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση μας έφτασε στη κορυφή των ξένων επενδυτών και στα Σκόπια. Και ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν οι Γερμανοί μάζεψαν την ιστορική ελληνική Πίτσος που εξαγόρασαν και τη πήγαν στην Τουρκία.

 Ας είναι όμως καλά οι εντός Ελλάδας "εξαγωγές" μας από τον βιομηχανικό τουρισμό, με τα τσολιαδάκια και τα κομπολόγια. Και μαζί με αυτά, το σουβλάκι μας, το ουζάκι μας και το συρτάκι ντανς… 




Δεν υπάρχουν σχόλια: