"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Η μεγάλη σημασία των παρακολουθήσεων

 

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει τεράστια σημασία. Διότι έγιναν με την έγκριση του πρωθυπουργού (που φέρει αντικειμενική ευθύνη, ανεξαρτήτως, αν δεν γνώριζε) απο μια υπηρεσία που μόνο αυτός ελέγχει και δεν παρέχει κανένα εχέγγυο ότι λειτουργεί με βάση το εθνικό συμφέρον και την εθνική ασφάλεια (έννοιες απολύτως απροσδιόριστες στην Ελλάδα).

Κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει πως η υπηρεσία αυτή δεν χρησιμοποιείται απο τον εκάστοτε πρωθυπουργό για ίδιον όφελος. Ή, για κομματικό του όφελος.

Προτάσεις βελτίωσής της υπήρξαν πολλές αλλά τίποτε δεν έγινε.

Στο κυβερνών κόμμα ανήκει και ο Γιάννης Βαληνάκης ο οποίος σε εκπομπή της διαδικτυακής τηλεόρασης Ανιχνεύσεις web tv είπε πως η Ελλάδα δεν έχει μυστικές υπηρεσίες.

Έχει σημασία, επίσης, ο τρόπος που αντιδρούν οι οπαδοί του κ. Μητσοτάκη, όχι όλης της Νέας Δημοκρατίας.

Ενώ η πολιτική τους εστίαση ήταν ο φιλελευθερισμός, ο οποίος σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, παραβλέπουν τις αρχές τους προκειμένου να υποστηρίξουν τον αρχηγό τους. Που σημαίνει ότι η ιδεολογική αναφορά στον φιλελευθερισμό ήταν προσχηματική.

Ο κόσμος αυτός, και ο κ. Μητσοτάκης, έχουν χάσει το ηθικό πλεονέκτημα που τους έκανε αποδεκτούς απο τμήματα της κοινωνίας που δεν τους ψήφισαν στις εκλογές αλλά ήθελαν να κυβερνήσουν. Μετά την τραγική εμπειρία του Συριζα.

Επικαλούνται την αστάθεια στην οποία θα περιέλθει η χώρα, αν οι εξελίξεις του σκανδάλου δεν ευνοήσουν τον κ. Μητσοτάκη και την τουρκική απειλή.

Στο πρώτο, δεν μπορεί ένας φιλελευθερος να θεωρεί αστάθεια την διαδικασία επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών σε έναν πολιτικό ή σε ένα πολιτικό κόμμα.

Η επίκληση του δευτέρου είναι επικίνδυνη διότι μπορεί κατά μία έννοια να παραπέμπει στην ιδεα πως επειδή η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα δεν πρέπει να γίνουν εκλογές όσο διαρκεί η απειλή. Δηλαδή, ποτέ.

Οσο και αν σας φαίνεται παράξενο, η αίσθηση της ιδιοκτησίας του κράτους βρίσκεται ...

 

βαθειά στην πολιτική ψυχή πολιτών και πολιτικών.

Το κράτος δεν είναι κανενός. Είναι όλων των Ελλήνων οι οποίοι έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Το να θέλει κανείς να αλλάξει η κυβέρνηση είναι απολύτως θεμιτό σε καθεστώς δημοκρατίας.
 

Για όσους βλέπουν τα πράγματα εκτός συστήματος αναφοράς των πολιτικών κομμάτων, απο μακρυά, δηλαδή, δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι ηγέτες, τα σκάνδαλα τύπου υποκλοπών πρέπει να καταγγέλονται για να υπάρχει ο φόβος στις ηγεσίες να μην αφθαιρετούν και η νομιμοποίηση της παραμονής στην εξουσία πρέπει να επιδιώκεται απο τις κυβερνήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: