"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔο-ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: "Αόμματοι" και "κωφοί", με την "ψιλή"



Του Ηλία Ψυχογιού

Στις εκλογές όλα τα κόμματα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προσπαθούν να εμφανίζονται ως "νικητές". Είτε γιατί κάθε ένα συγκρίνει τα ποσοστά του με προηγούμενα αποτελέσματα που το βολεύουν, είτε γιατί συγκρίνεται με την απόστασή του από τα άλλα κόμματα, είτε γιατί "ο Ερμής είναι ανάδρομος", όλοι είναι "νικητές"!

Σε όλες τις εκλογές, πλην των ευρωεκλογών του 2024...

Οι εκλογές αυτές, εκτός από το φαινόμενο της ενδυνάμωσης των δεξιών κομμάτων (χωρίς όμως αυτά να εμφανίζουν τάσεις πολιτικού blitzkrieg), για τα κόμματα που θέλουν να ονομάζονται κυβερνητικά ήταν εκλογές ήττας, είτε αυτό αρέσει είτε όχι.

Για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι μεταξύ μας:

Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μία αναμενόμενη και, εν πολλοίς, προδιαγεγραμμένη ήττα. Τα στελέχη της ουσιαστικά το είχαν ομολογήσει, θέτοντας ως όριο επιτυχίας το 33,12% των ευρωεκλογών του 2019, στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν το 40,56% των εθνικών εκλογών του 2023 με το επιχείρημα ότι "συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές". Τεχνικά αυτό είναι σωστό.  Οι πολίτες όμως αδιαφορούν για τις πολιτικές αναλύσεις και συγκρίνουν κάλπη με κάλπη. Αυτό που δεν ανέμεναν τα στελέχη της ΝΔ ήταν το κόμμα να βρεθεί με ποσοστό αρκετά χαμηλότερο του 30%. Η συντηρητική βάση του κόμματος όμως δέχτηκε απανωτές "προσβολές", προκειμένου να προσεγγιστεί ένα αμφίβολης κομματικής πίστης εκλογικό κοινό, το οποίο με την πρώτη ευκαιρία ίσως να μετακινηθεί εκ νέου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος για την κυβερνητική παράταξη είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Στο άρθρο μου της 14/12/2023, είχα αναρωτηθεί "Μήπως κάποιοι ξεχνούν ότι οι κυρ Παντελήδες ρίχνουν τις κυβερνήσεις;".

Ε, στη ΝΔ, το ξέχασαν.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης υπέστη ήττα. Επίσης αναμενόμενη, επίσης ομολογημένη, έστω και κρυφίως, από καιρό.

Ο πρόεδρός του είχε θέσει ως στόχο να πετύχει μεγαλύτερο ποσοστό από το καταστροφικό 17,83% των εθνικών εκλογών του 2023. Είχε μιλήσει ακόμα και για επίτευξη ποσοστού 20%! Σταδιακά, σταμάτησε να μιλά για συγκεκριμένα ποσοστά και μιλούσε, γενικόλογα, για "ανατροπή". Ε, απέτυχε.

Δεν πλησίασε καν το ποσοστό των εκλογών του 2023, αλλά αντίθετα έχασε αρκετές μονάδες. Χωρίς να συγκρίνουμε με το ποσοστό του 23,75% των ευρωεκλογών του 2019 γιατί, όπως είπαμε παραπάνω, οι πολίτες συγκρίνουν κάλπη με κάλπη.

 

Το ΠΑΣΟΚ επίσης απέτυχε. Όχι γιατί το ποσοστό του ήταν χειρότερο από αυτό του 2023 ή, ακόμα περισσότερο, από αυτό του 2019. Αυτό θα ήταν καταστροφικό αν είχε συμβεί. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πάρει λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των εκλογών του 2023 και αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των ευρωεκλογών του 2019.

Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε γιατί είχε βάλει ως στόχο να είναι δεύτερο κόμμα με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό και, όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά πλέον είναι, με τη βούλα, ένα μικρομεσαίο μη κυβερνητικό κόμμα.

Κερδισμένη, ξεκάθαρα, η Ελληνική Λύση, με υπερδιπλασιασμό των ποσοστών της τόσο από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όσο και από τις ευρωεκλογές του 2019.

Κερδισμένη επίσης η Φωνή Λογικής, όπως και η Νίκη. Ειδικά η Φωνή Λογικής, ήταν η έκπληξη γιατί είχε σημαντικό μειονέκτημα προβολής καθώς δεν ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα.

Αυτό όμως στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι τα ιδεολογικά "αθροίσματα".

Και εξηγούμαι:

 Μετά τις εκλογές του 2023, ακόμα και αν κάποιος άθροιζε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, δεν θα έφτανε στο ποσοστό της ΝΔ.

Στις ευρωεκλογές του 2024, το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας, ξεπερνά το ποσοστό της ΝΔ με περισσότερες από 10 μονάδες.

Επίσης, αν αθροιστούν τα ποσοστά των κομμάτων τα οποία βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ στο ιδεολογικό φάσμα, είναι εμφανές ότι για πρώτη φορά από το 1974 υπάρχει τέτοια απόσταση συντηρητικών ψηφοφόρων από την κυβερνητική παράταξη με ένα ποσοστό το οποίο προσεγγίζει, χονδρικά, το 20%!

Αποχή και δυσαρέσκεια έσπρωξαν το εκλογικό "εκκρεμές" της χώρας προς τα δεξιά, μία τάση που παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οπότε κανονικά δεν θα έπρεπε να θεωρείται κάτι μη αναμενόμενο.

Κι ας μην το περίμεναν ορισμένοι. Τα σημάδια υπήρχαν, οι προειδοποιήσεις επίσης.

Αυτοί που δεν άκουγαν τα καμπανάκια ότι "έρχεται μήνυμα" και αυτοί που δεν έβλεπαν τις "φωτοβολίδες", οι οποίες έδειχναν τα προβλήματα, τώρα εκπλήσσονται.

Το "χαστούκι" ακούστηκε μέχρι το Διδυμότειχο! Για όλους.

Στις ευρωεκλογές αυτές...


 η αποχή κούρεψε "με την ψιλή" τους "αόμματους" και τους "κωφούς".

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: