"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ο πλανήτης μπορεί να περιμένει...

Πρώτα τα καλά νέα: η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που διεξαγόταν από τις 28 Νοεμβρίου στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε ναυάγιο. Για πρώτη φορά οι κυβερνήσεις του κόσμου δεσμεύτηκαν να συντάξουν μια συνολική, διεθνή συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα καλύπτει και τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Διότι επί του παρόντος, βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο που υπογράφηκε το 1997 και εκπνέει του χρόνου, νομικά δεσμευτικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών υφίστανται μόνο για τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες - πλην των ΗΠΑ, που δεν υπέγραψαν ποτέ το Πρωτόκολλο.

Ακολούθως, τα κακά νέα: οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αυτή διεθνή συμφωνία θα ξεκινήσουν το 2012 με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2015, ώστε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία το 2020. Και η διατύπωση της επονομαζόμενης Πλατφόρμας του Ντέρμπαν για Ενισχυμένη Δράση - προβλέπεται η ανάπτυξη «ενός νέου πρωτοκόλλου, ενός άλλου νομικού εργαλείου ή μιας συμφωνημένης έκβασης με νομική ισχύ» - είναι αρκετά ασαφής, ώστε να μην μπορεί κανείς να πει με απόλυτη βεβαιότητα αν θα είναι νομικά δεσμευτική ή όχι.  

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που οι οικολογικές οργανώσεις καθώς και πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία κινδυνεύουν άμεσα από την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μίλησαν για εφαρμογή του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, ένα σχέδιο δράσης ανεπαρκές για την επιβράδυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Προς τιμήν του [Νέλσον] Μαντέλα: πάντα μοιάζει αδύνατο, ώσπου να γίνει. Και έγινε!», διακήρυξε παρ' όλα αυτά μέσω twitter η Κριστιάνα Φιγκέρες, η υπεύθυνη του ΟΗΕ για το κλίμα, ξημερώματα της Κυριακής, όταν έκλεισε, με 36 ώρες καθυστέρηση, η Διάσκεψη του Ντέρμπαν - που είναι πλέον και με τη βούλα η μεγαλύτερη σε διάρκεια διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που έχει διεξαχθεί ποτέ. «Γράψαμε ιστορία», δήλωσε σε ανάλογο τόνο η εκπρόσωπος της οικοδέσποινας Νότιας Αφρικής, η υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας Μαΐτε Νκοάνα-Μασαμπάνε. «Μεγάλη επιτυχία για την ευρωπαϊκή διπλωματία», χαρακτήρισε από την πλευρά του το αποτέλεσμα ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της Βρετανίας Κρις Χιουν. «Καταφέραμε να δεσμεύσουμε τους μεγαλύτερους ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα, σε έναν οδικό χάρτη που θα διασφαλίσει μια παγκόσμια συμφωνία», εξήγησε.

Οι αντιπρόσωποι των 192 χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο συμφώνησαν να παραταθεί η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο για (τουλάχιστον) μία πενταετία, έως το 2017 - έως τη Διάσκεψη του Ντέρμπαν, από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες μόνον η ΕΕ είχε δεσμευτεί να σεβαστεί τους στόχους του και μετά την εκπνοή του. Υιοθέτησαν επίσης ένα διαχειριστικό πλαίσιο για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα που θα βοηθήσει, όπως συμφωνήθηκε προ διετίας στην Κοπεγχάγη, τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή ωστόσο το κεντρικό ερώτημα της χρηματοδότησής του (ο στόχος που είχε τεθεί στην Κοπεγχάγη μιλά για 100 δισ. δολάρια ετησίως μετά το 2020) παραμένει χωρίς απάντηση.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: