"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝΙΓΗΡΙΑ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Xριστούγενα πνιγμένα στο αίμα...

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Ματωμένα ήταν για ακόμη μία χρονιά τα Χριστούγεννα στη Νιγηρία, την οποία η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ απειλεί να βυθίσει στη δίνη ενός σεκταριστικού εμφυλίου πολέμου. Ανήμερα των Χριστουγέννων ισχυρές βομβιστικές εκρήξεις σε διάφορες εκκλησίες της χώρας -ορισμένες εν ώρα λειτουργίας- οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων χριστιανών προκαλώντας την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

«Οδύνη - καταστροφή - θάνατος, να λοιπόν πού μας οδηγεί η βία», τόνισε ο Πάπας Βενέδικτος, εκφράζοντας τη «βαθιά λύπη» του για τις «αδιανόητες» επιθέσεις εναντίον των χριστιανικών ναών και τονίζοντας ότι πράξεις «τυφλού μίσους» επιδιώκουν να προκαλέσουν «περισσότερο τυφλό μίσος».

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η Μπόκο Χαράμ, που προσπαθεί να επιβάλει τη σαρία στη Νιγηρία και που είχε πραγματοποιήσει δύο ακόμη αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις μέσα στο 2011, τη μία εκ των οποίων εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ. Η πρώτη έκρηξη της Κυριακής σημειώθηκε στον καθολικό ναό της Αγ. Τερέζας σε πυκνοκατοικημένη συνοικία της πρωτεύουσας Αμπούζα, όπου σκοτώθηκαν 40 άτομα. Λίγες ώρες αργότερα μια δεύτερη έκρηξη, καθώς και πυροβολισμοί, σημειώθηκαν κοντά σε ναό της Τζος της κεντρικής Νιγηρίας, ενώ μια τρίτη ακολούθησε σε εκκλησία της βόρειας Γκαντάκα. Δύο ακόμη εκρήξεις σημειώθηκαν στη βόρεια πόλη Νταματούρου.

«Καταδικάζουμε αυτήν την παράλογη βία και την τραγική απώλεια ζωών την ημέρα των Χριστουγέννων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ Λευκός Οίκος. Την «αλληλεγγύη στον αγώνα (της Νιγηρίας) κατά της τρομοκρατίας» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων, ο κόσμος δεν έχει καταφέρει να γλιτώσει από τον φόβο της τρομοκρατίας». Για «άνανδρες επιθέσεις» που στόχευσαν «οικογένειες που είχαν συγκεντρωθεί εν ειρήνη και προσεύχονταν για να γιορτάσουν την ημέρα που συμβολίζει την αρμονία και την καλή θέληση» έκανε λόγο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ, ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα στείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Στη διαιρεμένη ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Νιγηρία, 32 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε εκρήξεις πέρυσι τα Χριστούγεννα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: