"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρώτη χρονιά χωρίς κάρτες

Tης Σαντυς Τσαντακη

Με το ταχυδρομείο στο σπίτι έχουμε λάβει μέχρι στιγμής μόνο μία κάρτα. Από φίλους, την κλασική, με τη φωτογραφία της οικογένειας σε διακοπές. Στο γραφείο, εκεί που συνήθιζα να στήνω κολάζ με πρωτότυπες κάρτες και προσωπικές ευχές, δεν προλαβαίνω να διαγράφω κοινότοπες, ηλεκτρονικές κάρτες στο email, στα εισερχόμενα και στα spam. Και ο υπολογιστής ακόμη ξέρει πού να τροφοδοτήσει οτιδήποτε άχρηστο.

Γιατί τέτοιες ευχές είναι καλύτερα να μην τις στέλνεις. Aν όλα γίνονται για οικονομία στο χαρτί, από οικολογική συνείδηση, υπάρχει πάντα το ανακυκλωμένο. Κρίση, κρίση αλλά δεν στοιχίζει τίποτα να στείλεις με το ταχυδρομείο μια χειρόγραφη κάρτα, ένα κομμάτι χαρτόνι με ασορτί φάκελο και λίγες λέξεις που μπορεί και να σημαίνουν κάτι. Οχι «εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές σε όλους» που μοιάζει σαν να έχει βγει από φωτοτυπικό μηχάνημα. Ούτε το λογότυπο της εταιρείας και «καλή χρονιά-season’s greetings» γιατί το αγγλικό φοριέται πολύ.

Ειδικά τώρα έχουμε ανάγκη από χρώμα, ελπίδα και χιούμορ. Ξεχώρισα μια ασπρόμαυρη κάρτα με κεφαλαία γράμματα, γραμμένη αποκλειστικά στα αγγλικά, από την ομάδα Greece is for lovers: «AIM HIGH STAY LOW». Ωραίο resolution για το 2012. Η μοναδική ηλεκτρονική κάρτα-πρόσκληση που έλαβα και τύπωσα για να κρατήσω ήρθε από μια γκαλερί (γκαλερί Μαρνέρη). Για τις δυνατές, κυρίως, και αναπάντεχες ευχές με τον ρινόκερο στη μέση: «Να γεμίσουνε με “να” όλα τα κενά των “θα”», «να μακρύνουν οι βλεφαρίδες μας», «μια αγάπη για το καλοκαίρι που να ’ρθει το χειμώνα», «με γεια, ό,τι κι αν είναι», να βρεθεί χάπι για την πρεσβυωπία», «να βρούμε τη δύναμη», «κι ο ουρανός να γίνει πιο γαλανός», «να καρπίσουν και οι πέτρες»...  

Θα προτιμούσα βέβαια να την είχα λάβει με γραμματόσημο, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: