"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Να ξανακερδίσουμε τη Διασπορά


Ενα από τα αγαπημένα μου αντικείμενα είναι μια αφίσα του 1941 που δείχνει την Αθηνά στο φόντο μιας ελληνικής σημαίας πάνω στην οποία γράφει «Χαίρετε νικόμεν». Ηταν μια αφίσα που τύπωσαν οι Ελληνοαμερικανοί συμπατριώτες μας, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τη χειμαζόμενη πατρίδα τους την περίοδο της Κατοχής. Ο Ελληνισμός της Διασποράς στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της μητέρας πατρίδας σε πολέμους, μεγάλες κρίσεις και καταστροφές.

Μιλώντας με πολλούς φίλους που ζουν στο εξωτερικό, αντιλαμβάνομαι πως για πρώτη φορά υπάρχει μια μεγάλη ψυχική απόσταση ανάμεσα σε ένα κομμάτι του Ελληνισμού του εξωτερικού και την ελληνική κοινωνία. 

Δεν είναι ότι δεν συμπάσχουν με τα όσα συμβαίνουν εδώ ή πως αδιαφορούν. Είναι περισσότερο ότι δεν μας καταλαβαίνουν και στενοχωριούνται αφάνταστα με τα φαινόμενα παρακμής. Τους ενοχλεί, για παράδειγμα, η εκτεταμένη διαφθορά που συνοδεύεται συνήθως από φανταχτερό και ιδιαιτέρως νεόπλουτο τρόπο ζωής. Τους παραξενεύει το φαινόμενο νεαρών που πίνουν ατέλειωτους καφέδες σε πλατείες χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άγχος βιοπορισμού. Τους εξοργίζει το πώς φέρεται το ελληνικό κράτος -και ασφαλώς πολλοί εκπρόσωποί του- σε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να κάνουν μια επένδυση ή να τακτοποιήσουν κάποια υπόθεσή τους στην Ελλάδα.

Νιώθουν ταυτόχρονα ότι οι περισσότεροι συγγενείς τους και φίλοι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα αυτή και επίσης αρνούνται να συνομιλήσουν λογικά. Αναρωτιούνται πού πήγαν πολλά από τα στοιχεία που εκείνοι κουβαλούν μέσα τους έπειτα από δύο και τρεις γενιές, από το σκληρό εργασιακό «ήθος» έως την απλότητα της φιλοξενίας και της ελληνικής ζεστασιάς, που χάθηκαν μέσα στην ισοπέδωση του πλαστικού τουρισμού και του εύκολου χρήματος.

Η Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσει τη Διασπορά της γιατί χρειάζεται τώρα συμμάχους παντού και γιατί πρέπει να ξαναφτιάξει το λαβωμένο της διεθνές brand. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε γιατί τα ελληνικά ταλέντα και προσόντα αναδεικνύονται τόσο λαμπρά εκτός Ελλάδος και γιατί εμείς εδώ φτιάξαμε ένα σύστημα που τα πολεμάει και τα υπονομεύει με λύσσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: