"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: Χριστούγεννα στην... παρανομία !!!

Η κινεζική Αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να ματαιώσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων από εκατοντάδες πιστούς, θέτοντας υπό κράτηση μέλη χριστιανικών δογμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί επισήμως από τις αρχές της χώρας. 

Η κινητοποίηση είχε στόχο κυρίως την εκκλησία Σουβάνγκ, τη μεγαλύτερη μη επισήμως καταχωρισμένη εκκλησία στο Πεκίνο. Ενας επικεφαλής της βρίσκεται υπό κράτηση κατ' οίκον από το Πάσχα, όταν είχε προσπαθήσει να οργανώσει μια υπαίθρια Λειτουργία.

Από την άλλη, τα Χριστούγεννα στάθηκαν για το Πεκίνο μια ευκαιρία για να πατάξει ανενόχλητο τους διαφωνούντες, χωρίς ενοχλητικές παρεμβάσεις από δυτικές κυβερνήσεις. Μετά την καταδίκη σε εννέα χρόνια κάθειρξη του Τσεν Ουέι, στις 23 Δεκεμβρίου, η δίκη ενός άλλου διαφωνούντος άρχισε χθες το πρωί στην πόλη Γκουιγιάνγκ, στη Νότια Κίνα, και ολοκληρώθηκε μέσα σε... δύο ώρες και τριάντα λεπτά. Ο Τσεν Σι δικάστηκε για «παρακίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας» εξαιτίας 36 κειμένων του, στα οποία επέκρινε το Κόμμα - Κράτος.

Η ετυμηγορία ήταν δέκα χρόνια κάθειρξη. Ο Τσεν Σι είναι ένας βετεράνος διαφωνών και είχε ήδη φυλακιστεί για τρία χρόνια την επομένη της εξέγερσης της Πλατείας Τιενανμέν, το 1989. Από το 1995 ώς το 2005 είχε εκτίσει μια δεύτερη ποινή κάθειρξης και, μετά την αποφυλάκισή του, διηύθυνε μια ένωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία του, την Γκουιζού.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: