"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η συνενοχή των γιατρών

Του Σωκρατη Τσιχλια

Το περιστατικό με τον γιατρό καθηγητή πανεπιστημίου, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα με άρθρο του στο «Βήμα» ο αντεισαγγελέας Εφετών Β. Φλωρίδης, ήταν ανατριχιαστικό. Μια καραμπινάτη περίπτωση κυνισμού, παράβασης όρκων και καθήκοντος, αλλά και διαπλοκής, συνενοχής και παντελούς αδυναμίας της διοίκησης να λειτουργήσει, του κράτους να επιβάλει τον νόμο, να τηρήσει τους κανόνες.

Ηταν το συμβάν αυτό αποτρόπαιο καθώς μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, αφού οδηγήθηκε στο χειρουργείο για αισθητικούς λόγους χωρίς να ενημερωθεί για τις συχνές βαριές παρενέργειες αυτής της επέμβασης. 

Αλλά ήταν επίσης μια περίληψη της ελληνικής κατάντιας: μια ελίτ που παρανομεί, ασελγεί με πράξεις και παραλείψεις στο σώμα της κοινωνίας, απολαμβάνει προστασία, ασυλία και τελικά επιτυγχάνει ατιμωρησία. 

Με λίγα λόγια η ιστορία: 
Mια νέα κοπέλα από την επαρχία της Β. Ελλάδος, που υπέφερε από το άγχος των περιττών κιλών, καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη και έρχεται σε επαφή με έναν γιατρό εξπέρ για την περίπτωσή της. Κατ’ αρχάς την εξέτασε -παρανόμως τότε- σε ιδιωτική κλινική, αλλά επειδή «το πακέτο» ήταν ακριβό, της προσέφερε τη χρυσή εναλλακτική: το δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν. Με δωρεάν νοσηλεία και επιβάρυνση μόνο το φακελάκι του κυρίου καθηγητή. Η εισαγωγή έγινε παρατύπως, η επέμβαση κάποια Παρασκευή, η ασθενής έμεινε στο νοσοκομείο Σαββατοκύριακο χωρίς την ειδική φροντίδα που απαιτείται έπειτα από τέτοιες επεμβάσεις, οι επιπλοκές στην αρχή υποτιμήθηκαν, η νέα γυναίκα πέθανε.

Εδώ τελειώνει η εγκληματική ασυνειδησία και στήνεται το μεγάλο κόλπο. 

Ο γιατρός καταδικάζεται από ποινικό δικαστήριο αλλά δεν εκτίει την ποινή, καθώς φυλάκιση έως τρία χρόνια αναστέλλεται! 

Ο γιατρός τιμωρείται από το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος και πρόστιμο. Η ποινή δεν εκτελείται ποτέ, καθώς άσκησε έφεση στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, το οποίο όμως χρειάστηκε έξι χρόνια να συνεδριάσει! Οταν συνεδρίασε, η υπόθεση είχε παραγραφεί. 

Ο γιατρός συνέχισε κανονικά την καριέρα του. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: