"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΘΡΑΚΗ: «Tο μήλον της Έριδος» - Πως χαρίσαμε και συνεχίζουμε να χαρίζουμε ΑΜΑΧΗΤΙ τους θησευρούς μας στους Τούρκους - Γρηγορείτε, Συνέλληνες

Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 
Επίτιμης προέδρου Ενώσεως Κομοτηναίων, Αντ/δρου Εθνικής Ένωσης Βορείων Ελλήνων κ.ά.

Η τρέχουσα χρονιά 2013 μας υπενθυμίζει γεγονότα που έμειναν χαραγμένα στην Ιστορία. 100 χρόνια πέρασαν από τους Βαλκανικούς Πολέμους, 90 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η προηγούμενη γενιά, οι γονείς μας, έζησαν από τα παιδικά τους χρόνια την εξέλιξη των καταστάσεων. Ευτυχισμένες περιόδους απελευθέρωσης, αλλά και μακροχρόνιες προσφυγιές και ξεριζωμούς από την πατρογονική γη. Με την έναρξη του Β' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στρατός στις 14 Ιουλίου 1913 απελευθερώνει τη Θράκη. Η ευτυχία της ελευθερίας μετά 5 ½ αιώνες μαύρης σκλαβιάς υπό τον τουρκικό ζυγό κρατά μόνον 34 ημέρες. Η χαρά της ελευθερίας σβήνει.
 
Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, 28 Αυγούστου 1913, οι σύμμαχοι του Β' Βαλκανικού Πολέμου παίρνουν το μερίδιό τους και η Βουλγαρία παίρνει τη Δυτική Θράκη. Αρχίζουν από την πρώτη ημέρα οι εγκληματικές βαναυσότητες και ο υποχρεωτικός εκβουλγαρισμός. Η Θράκη απογυμνώνεται από τον ελληνικό πληθυσμό, φεύγουν για 7 χρόνια πρόσφυγες. Τότε δημιουργείται η αυτονομία του θρακικού κράτους και η δημοκρατία της Κομοτηνής κρατά λίγους μήνες.  

Παρέμεινε όμως ο άσβεστος πόθος των Τούρκων και μετέπειτα ο όρκος του Κεμάλ για την προσάρτησή της. Με τη Συνθήκη του Νεϊγί, 27 Νοεμβρίου 1919, η Βουλγαρία παραιτείται κάθε δικαιώματος επί της Δυτικής Θράκης. Οι συμμαχικές δυνάμεις της Ανατολής, με αρχιστράτηγο τον Franchet d' Esperey, δίδουν τη διοίκηση της Θράκης στον στρατηγό Charpy και γίνεται κάτοχος με το ιδιότυπο καθεστώς του Διασυμμαχικού Κράτους Δυτ. Θράκης με έδρα την Κομοτηνή.

Επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσεως στη Θράκη ο Χαρίσιος Βαμβακάς, δραστήριος, δυναμικός και εξαίρετος. Σε συνεργασία με τον διοικητή μεραρχίας Σερρών Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη και τον στρατηγό μεραρχίας Ξάνθης Μαζαράκη-Αινιάν στις 14 Μαΐου 1920 εισέρχονται στην Κομοτηνή ελευθερωτές. Είναι η πολυπόθητη ημέρα επιστροφής της Θράκης μας στην αγκαλιά της Μάνας Ελλάδας. Η 14η Μαΐου 1920 είναι η εθνική μας επέτειος που γιορτάζουμε κατ' έτος. Με τη Συνθήκη Σεβρών (28 Ιουλίου 1920) και τυπικά η Δυτική Θράκη παραχωρείται στην Ελλάδα.


Εφέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την παγίδα που μας έστησαν με τη Συνθήκη της Λωζάννης στις 24 Ιουλίου 1923 για τη Θράκη και τον Ελληνισμό, με την υποχρεωτική ανταλλαγή ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών. Ο άγγλος πολιτικός Λόιντ Τζορτζ χαρακτήρισε την εκδίωξη των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία στον 20ό αιώνα ως «κάκιστη και αισχρά λύση διά της οποίας ο κόσμος θα υποστεί βαριά ποινή κατά τα προσεχή 100 έτη». Και ιδού, το εθνικό πρόβλημα που παίρνει «σάρκα και οστά» με την εγκληματική αδιαφορία και απαξίωση των κυβερνώντων στην επέκταση του τουρκισμού στη Θράκη, διά του τουρκικού προξενείου.


Η ιστορία της Θράκης μας είναι δακρύβρεχτη και αιματοβαμμένη, είναι το «μήλον της Έριδος», λόγω της γεωγραφικής και γεωστρατηγικής της θέσεως δίπλα στα Στενά των Δαρδανελλίων. Το ανατολικό ζήτημα είναι πάντα επίκαιρο.

 Τα 5/9 της γεωγραφικής Θράκης, η Ανατολική Ρωμυλία, με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1878 αυτονομείται και το 1885 πραξικοπηματικά προσαρτάται στη Βουλγαρία. 

Τα 3/9, η Ανατολική Θράκη, χωρίς έναν πυροβολισμό, χωρίς μία σφαίρα, χωρίς εκπρόσωπο της διχασμένης τότε ελληνικής κυβέρνησης στη Διάσκεψη των Μουδανίων στις 28 Σεπτεμβρίου 1922 παραχωρείται αμαχητί στην Τουρκία. Είναι η μεγαλύτερη εγκληματική ενέργεια που έγινε ποτέ, χωρίς πόλεμο να χαρίσουν θησαυρό γης!  


Ποιος γνωρίζει τι μας περιμένει στο εγγύς μέλλον και με την ελληνική μας Θράκη! Οι εγκληματικές ενέργειες όλων των πολιτικών συνηγορούν, υποχωρούν, παραχωρούν, πωλούν ακόμη και το σώμα μας (δότες οργάνων), μόνον την ψυχή μας δεν μπορούν να πουλήσουν. Η ελληνική μας Θράκη είναι το όνειρο των γειτόνων μας. Η ασύδοτη ελευθερία του μειονοτικού τύπου (εφημ. «Μιλιέτ») παρουσιάζει τη «νέα μεγάλη Τουρκία». Στον χάρτη περιλαμβάνει τη Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη, ολόκληρη τη Θράκη, σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου και ολόκληρη την Κύπρο.

Και η Βουλγαρία στη διάσκεψη των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σόφια τον Απρίλιο 2013 έκανε αναφορά στην «καταγωγή των Βουλγάρων από τη Θράκη» και στον ιστορικό τους χάρτη εμφανίζουν όλη τη Θράκη να ανήκει στη Βουλγαρία. Ευτυχώς έγινε παρατήρηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.


Το «βουλγαρικό Εθνικό Δόγμα» ομολογεί: Ποιοι είναι οι Βούλγαροι, από πού κατέβηκαν και τι επιδιώκουν ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κάθοδό τους στη Θράκη και Μακεδονία. Το πρόβλημα της Θράκης είναι καθαρώς εθνικό. Η Θράκη απειλείται. Εκεί θα παιχθεί το εθνικό παιχνίδι της πειραματικής πραγματοποίησης, θα είναι η αρχή του τέλους. Γρηγορείτε, Συνέλληνες, πριν να είναι αργά. Το ζητούμενο είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής με εμπνευσμένο ηγέτη που βλέπει πολύ μακριά για να σώσει την Ελλάδα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: