"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ναι Μαρία μου, ναι αγλάϊσμα της ιστορικής επιστήμης. ΔΕΝ υπάρχει γενοκτονία Ποντίων. Οι άνθρωποι έπασχαν απλά από αυτοκτονικό ιδεασμό. Nα σε χαίρεται ο "συνωστισμένος" πολιτικός ανθός της ΔΗΜΑΡ επιστημονάρα μου...(εξαιρουμένου του αξιοπρεπέστατου καθηγητή Πανούση που εξακολουθώ να απορώ ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ ΕΚΕΙ...)

Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση επιστολής της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, η οποία απευθυνόμενη σε συναδέλφους της πανεπιστημιακούς -όπως η ίδια ισχυρίζεται- ζητά να κινητοποιηθούν ώστε να αποσυρθεί διάταξη από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του αντιρατσιστικού χαρακτηρίζουν ως αξιόποινη πράξη την πρόκληση μίσους και βίας από τη μη αναγνώριση εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονιών και εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας.

Η κ. Ρεπούση στο παρελθόν έχει αποχωρήσει από την αίθουσα του Κοινοβουλίου ενώ τηρούνταν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ ως συγγραφέας ιστορικών βιβλίων έχει χαρακτηρίσει «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης τη σφαγή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η επιστολή «έσκασε» σαν βόμβα λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και προκάλεσε αναστάτωση στη ΔΗΜΑΡ, η οποία «άδειασε» τη βουλευτή της αφού ηγετικά στελέχη του κόμματος έκαναν λόγο για «προσωπικές απόψεις» της κ. Ρεπούση.
 
Μετά από πιέσεις της Αγ. Κωνσταντίνου, η κ. Ρεπούση αναδιπλώθηκε και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία πιστοποιεί την ύπαρξη της επιστολής, αλλά διαψεύδει τις φήμες ότι την απέστειλε στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώνει παράλληλα ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, χωρίς να έχει επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. «Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου», αναφέρει η κ. Ρεπούση.

Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος αλλά και βουλευτές καθώς εκτίμησαν ότι η επιστολή Ρεπούση υπονομεύει τη θέση του κόμματος για την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, στους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου όπου ζητά να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.


Σε αντίθεση με την κ. Ρεπούση, η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας που υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Παρχαρίδης και ο γραμματέας της Ενωσης Γ. Γεωργιάδης, ζητούν να συμπληρωθούν οι διατάξεις για την αναγνώριση των γενοκτονιών, πέραν όσων αναγνωρίζονται από αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου, και με όσες έχουν αναγνωριστεί με ψήφισμα της ελληνικής Βουλής.

«Χωρίς τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, ο προς ψήφιση νόμος δεν περιλαμβάνει βεβαίως και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, που είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις σας», καταλήγει η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.
 
Οι διατάξεις
Οι διατάξεις του νέου νόμου προβλέπουν ότι η προτροπή σε βιαιοπραγίες και μίσος που προέρχεται από την άρνηση αναγνώρισης γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια της νομοθετικής πρωτοβουλίας. 

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης έχει επισημάνει τον κίνδυνο να «διαβαστεί» το νομοσχέδιο και ανάποδα. «Κάποιοι να λένε για τα εγκλήματα του ναζισμού και κάποιοι για τα εγκλήματα του σταλινισμού. Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή στη διατύπωση», έχει επισημάνει σε δηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: