"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Ατμομηχανή» της αγοράς εμπορικών κέντρων

Η Τουρκία αποτελεί σήμερα τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη. Με βάση τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινωθεί, πάνω από 1,5 εκατ. τ.μ. νέων κέντρων οδεύει προς ολοκλήρωση φέτος και του χρόνου. 

Πάνω από το 50% των εν λόγω νέων επενδύσεων θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Αν όλα τα νέα κέντρα ολοκληρωθούν εντός προθεσμίας, τότε έως το τέλος του 2014 η αύξηση σε ό,τι αφορά τη διαθέσιμη επιφάνεια θα είναι της τάξεως του 23%.

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, εκτός από τη Ρωσία και την Τουρκία, διψήφια αύξηση της επιφάνειας των εμπορικών κέντρων αναμένεται να καταγράψουν επίσης χώρες όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δείγμα της αυξανόμενης ζήτησης για εμπορικά καταστήματα στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
 
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εγκαινιάστηκαν 3,4 εκατ. τ.μ. νέων κέντρων, εκ των οποίων 1,1 εκατ. τ.μ. ή το 33% ήταν στη Ρωσία. Συνολικά στην Ευρώπη κατά το εν λόγω διάστημα λειτούργησαν 100 νέα εμπορικά κέντρα. Το μεγαλύτερο εξ αυτών ήταν το Marmara Park Shopping Center στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο προσφέρει εκμισθώσιμη επιφάνεια 100.000 τ.μ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: