"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κάποιες «αξίες» είναι... παντοτινές

Πριν αλέκτορα φωνήσαι... το υπουργείο Οικονομικών «απαρνείται» τις αποφάσεις του, καθώς είναι ανεφάρμοστες! Πριν καλά καλά ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, από επίσημα χείλη γίνεται λόγος για... παράταση στις προθεσμίες.

Την περασμένη Παρασκευή «άνοιξαν» οι... πύλες του TAXISnet και υποτίθεται ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να υποβάλουν μέσω internet τις δηλώσεις εισοδήματος.

Φευ! Δώρον άδωρον, καθώς μόλις προχθες δημοσιοποιήθηκε, σε ηλεκτρονική μορφή, το βιβλίο με τις οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων. Αλλά και πάλι οι δηλώσεις δεν μπορούν να συμπληρωθούν. Θα πρέπει να εκδοθεί... εγκύκλιος με ορισμένες κρίσιμες διευκρινίσεις, όπως για την αναγραφή των τόκων από τις καταθέσεις.

Καθώς ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων είναι ένας μήνας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να «πέσει» το TAXISnet από την υπερφόρτωση που θα δεχθεί, καθώς θα πρέπει να υποβληθούν έξι εκατ. φορολογικές δηλώσεις, περίπου 200.000 κάθε μέρα. Γνωρίζοντας προφανώς αυτά τα προβλήματα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Εσόδων έσπευσε χθες να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής.

Δυστυχώς το «έργο» το έχουμε ξαναδεί πολλάκις. Κάθε χρόνο δίνεται παράταση στην παράταση. Παρά τις αναβαθμίσεις του, το σύστημα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον μεγάλο φόρτο, στον μεγάλο αριθμό των φορολογικών δηλώσεων. Και από την άλλη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και φέτος αποδείχθηκαν απροετοίμαστες. Οι ίδιες παραβιάζουν τις αποφάσεις για τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων, καθώς δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν αναλυτικές και κυρίως ακριβείς πληροφορίες για τη συμπλήρωση των εντύπων.


Πρέπει να τερματιστεί μια για πάντα αυτό το απαράδεκτο τριτοκοσμικό καθεστώς που γελοιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι γραφειοκράτες, ας εργαστούν λίγο παραπάνω, να ετοιμάσουν έγκαιρα τις οδηγίες και αν το ηλεκτρονικό σύστημα δεν επαρκεί, να γίνει αναβάθμιση και του hardware και των προγραμμάτων. Χρήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά από το ΕΣΠΑ. Πολιτική βούληση χρειάζεται, για να κινηθούμε γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: