"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ- ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ : «Η θρησκεία ορίζει τι είναι σωστό» λέει ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν


Παρελθόν και το «χάπι της επόμενης μέρας» στην Τουρκία, αφού δεν θα πωλείται ελεύθερα, αλλά μόνο με συνταγή. Πράγμα που εντάσσεται στο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου το οποίο, εκτός από τον περιορισμό των εκτρώσεων, αρχίζει να επεκτείνεται τώρα και στην αντισύλληψη.
   
Εάν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις που έκανε προχθές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την κατανάλωση του αλκοόλ για λόγους θρησκευτικούς, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

«Η θρησκεία ορίζει το σωστό. Αν λοιπόν η θρησκεία ορίζει το σωστό, θα εναντιωθείτε επειδή το ορίζει η θρησκεία;» Αυτό είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Γιατί δίνετε βάση σε ένα νόμο που έφτιαξαν δύο μεθύστακες και δεν σέβεστε αυτό που ορίζει η πίστη;»

Το χάπι της επόμενης μέρας συμπεριελήφθη στα φάρμακα που προϋποθέτουν συνταγή, στο πλαίσιο ρύθμισης σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο εθνικός στόχος για «τρία παιδιά», που επαναλαμβάνει συχνά ο Ερντογάν, έχει ήδη συνδυαστεί πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση για περιορισμό των εκτρώσεων. Σε δημόσια νοσοκομεία είναι αδύνατον να κάνει μια γυναίκα έκτρωση, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις υγείας.

Επιστολή που έστειλε μία γυναίκα και δημοσιεύτηκε πριν από τρεις μέρες σε στήλη της εφημερίδας «Χουριέτ» δείχνει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί:   
Η συγκεκριμένη έκανε τεστ εγκυμοσύνης σε κρατικό νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Υστερα από 1,5 μήνα, όμως, ο σύζυγος της γυναίκας δέχτηκε τηλεφώνημα από το νοσοκομείο, στο οποίο τον ρώτησαν αν γνωρίζει πως η σύζυγός του έχει κάνει τεστ εγκυμοσύνης! Τον ρώτησαν μάλιστα αν τίθεται θέμα εγκυμοσύνης και του είπαν πως αν τίθεται, αυτό δεν έχει δηλωθεί, πράγμα που συνιστά παραβίαση του νόμου!

Η γυναίκα στην επιστολή της σημειώνει ότι αν ο σύζυγός της ήταν «νευρικός» ή εκείνη ήταν σε διάσταση με αυτόν, το τηλεφώνημα θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα να δολοφονηθεί η ίδια από αυτόν. Τη στιγμή μάλιστα που η επικαιρότητα στην Τουρκία αναφέρει συχνά δολοφονίες γυναικών για παρόμοιους και άλλους λόγους.

Η γυναίκα στην επιστολή της σημειώνει, επίσης, για ποιο λόγο το νοσοκομείο κάλεσε το σύζυγο και όχι την ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: