"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


BΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ο άγνωστος πόλεμος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Ενα μεγάλο αρχείο απορρήτων εγγράφων που βρισκόταν κλειδωμένο επί χρόνια σε αποθήκες κοντά στο δωμάτιο όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο της Βρετανίας δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας πολλά μυστικά των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου.
Στο αρχείο περιλαμβάνονται εκατοντάδες φάκελοι για Σοβιετικούς που αυτομόλησαν, μυστικές επιχειρήσεις, περίεργα και απόρρητα πολεμικά σχέδια, δωροδοκίες ισπανών στρατηγών προκειμένου να παραμείνουν ουδέτεροι, προπαγάνδα προκειμένου να πειστεί η Αμερική να μπει στον πόλεμο, σχέδια για τη δολοφονία ανώτατων αξιωματικών των Ναζί λίγο πριν από την απόβαση στη Νορμανδία, καθώς και η αναφορά για παρακολούθηση του τηλεφώνου του Εδουάρδου Η' πριν από την παραίτησή του από τον θρόνο. 
Υπήρχαν και περιστατικά που αν γίνονταν γνωστά θα προκαλούσαν αμηχανία, μεταξύ των οποίων μια ολονύκτια οινοποσία στο Κρεμλίνο του Τσόρτσιλ με τον Στάλιν και η σύλληψη στην Μαδρίτη ανώτερου αξιωματικού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ντυμένου με γυναικεία ρούχα.

ΕΙΣΒΟΛΗ. Το πιο επικίνδυνο ζήτημα που προκύπτει είναι η επιθυμία των Αμερικανών να συμβάλουν σε εξέγερση εναντίον των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία αντιτάχθηκαν οι Βρετανοί. Επικεφαλής της προσπάθειας να πειστούν οι Αμερικανοί να μην προχωρήσουν στη χρηματοδότηση και στον εξοπλισμό των διαφωνούντων στην Ανατολική Ευρώπη ήταν ο Ντένις Χίλι, μέλος της μεταπολεμικής Εργατικής κυβέρνησης. Ο 95χρονος σήμερα Χίλι επιβεβαίωσε τα ντοκουμέντα λέγοντας στους «Τάιμς» ότι οι Βρετανοί την εποχή εκείνη ανησυχούσαν ιδιαίτερα μην τυχόν οι Αμερικανοί αποπειραθούν να κάνουν απόβαση στην Ανατολική Ευρώπη. «Μόλις είχε τελειώσει ο ένας πόλεμος. Δεν θέλαμε να ξεκινήσει δεύτερος. Συζήτησαν το ενδεχόμενο αλλά, δόξα τω Θεώ, δεν το υλοποίησαν».  
Για τα αμερικανικά σχέδια θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και η Μόσχα διότι τότε γραμματέας του βρετανού υπουργού Εσωτερικών ήταν ο σοβιετικός κατάσκοπος Γκάι Μπέρτζες, που αργότερα παραδέχθηκε ότι έδινε πολλά έγγραφα του Υπουργικού Συμβουλίου στη Μόσχα.

Αρκετοί φάκελοι αφορούν τη δωροδοκία ισπανών στρατηγών και πολιτικών στην αρχή του πολέμου. Ο στρατηγός Φράνκο επισήμως ήταν ουδέτερος, αλλά έτεινε προς τις δυνάμεις του Αξονα. Το 1940 οι Βρετανοί σχεδίασαν να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια σε αξιωματικούς του Στρατού και πολιτικούς στην Ισπανία προκειμένου να εξαγοράσουν την ουδετερότητά τους. Το ποσό ανήλθε στα 14 εκατομμύρια δολάρια (περισσότερα από 200 εκατομμύρια με σημερινές τιμές), που καταβλήθηκε μέσω ελβετικών τραπεζών σε έναν ισπανό επιχειρηματία, τον Χουάν Μαρτς. Εκείνος τα μοίρασε στους στρατηγούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αδελφός του Φράνκο, Νίκολας.
Αδιευκρίνιστο παραμένει τι έκανε ο ανώτατος αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Ντάντλεϊ Κλαρκ όταν συνελήφθη στην Ισπανία το 1941 ντυμένος γυναίκα, με λουλουδάτο φόρεμα, καπέλο, κόκκινο κραγιόν και μακριά γάντια. Ο πρώην κομάντο υποτίθεται ότι έπρεπε να παραδίδει απόρρητες πληροφορίες σε στρατηγούς στη Μέση Ανατολή, όταν πιάστηκε να περπατά με τακούνια σε δρόμο της Μαδρίτης. Είπε στους ισπανούς αστυνομικούς ότι ήταν συγγραφέας που ήθελε να μελετήσει την αντίδραση των ανδρών προς τις γυναίκες. Οι Ισπανοί θεώρησαν ότι πρόκειται για υπόθεση ομοφυλοφιλίας και τον άφησαν ελεύθερο. Τα ανέκδοτα στο Λονδίνο όμως, όπου γύρισε, είχαν ήδη αρχίσει...

Η σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας
Τα απόρρητα έως σήμερα ντοκουμέντα, τα οποία θεωρούνταν «πολύ ευαίσθητα», αποτελούν πλέον τεράστια πηγή πληροφοριών για άγνωστα θέματα όπως η πρόθεση των Αμερικανών μεταπολεμικά να «εισβάλουν» στην Ανατολική Ευρώπη και να ανατρέψουν τα κομμουνιστικά καθεστώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: