"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ: Από τα μπουκάλια νερού, στα καινοτόμα οργανικά ηλεκτρονικά

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δέκα χρόνια πριν, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα... πλαστικά μπουκάλια νερού θα μπορούσαν μέσω κάποιας χημικής σύνθεσης κι επεξεργασίας να βρουν εφαρμογή σε ηλεκτρονικές διατάξεις και να δημιουργήσουν επενδύσεις εκατομμυρίων!

Το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο για τα οργανικά ηλεκτρονικά, που δημιουργούνται από πολυμερή υλικά και έχουν ως πρώτη βάση τον άνθρακα. Οι επιστήμονες έχουν πλέον στα χέρια τους φθηνή πρώτη ύλη, στην οποία μπορούν να δώσουν πολλές ακόμη ιδιότητες και, το κυριότερο, τα υλικά αυτά είναι εύκαμπτα και ανακυκλώσιμα.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Στέλιο Λογοθετίδη, «το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε και, πλέον, μια σειρά νέων προϊόντων και τεχνολογιών με πρώτη ύλη τα οργανικά ηλεκτρονικά αναπτύσσονται ραγδαία».

Ηλεκτρονικές διατάξεις που φοριούνται ακόμη και πάνω στα ρούχα, υφαίνονται δηλαδή μέσα στο ύφασμα, δημιουργούν μια σειρά νέων καινοτόμων προϊόντων, όπως:

* Ρούχα με ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν το κινητό μας.

* Ειδικές στολές με αισθητήρες για ζέστη και μεγαλύτερη αντοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκασίες, καθώς και μια σειρά απίστευτες -πριν από λίγα χρόνια- εφαρμογές, που θα έβλεπε κανείς μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

* Εύκαμπτες οθόνες τηλεόρασης, που θα έχουν τη δυνατότητα να στρέφονται σε όλο το χώρο.

* Νανοφάρμακα, δηλαδή σκευάσματα που κατευθύνονται στοχευμένα σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού για να τα θεραπεύσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου, με 2,5 εκατομμύρια ευρώ, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο οργανικών ηλεκτρονικών για ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα με την αγορά νέων μηχανημάτων, μετακινούνται από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα επιστήμονες που αναλαμβάνουν να διδάξουν την τεχνογνωσία τους, αλλά και να ενισχύσουν το εργαστήριο. Αντίστοιχα, ερευνητές του ΑΠΘ θα εκπαιδευτούν σε ευρωπαϊκά κέντρα, με στόχο την ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: