"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Πρώτη και καλύτερη πόλη για να ζει κανείς η BIENNH

Οι ευρωπαϊκές πόλεις συνεχίζουν να έχουν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο, παρά την κρίση που έχει χτυπήσει τη Γηραιά Ηπειρο. Πρώτη και καλύτερη πόλη για να ζει κανείς, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση της εταιρείας Mercer, για δεύτερη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε η Βιέννη, ενώ πιο ασφαλής πόλη φέρεται το Λουξεμβούργο. Η Γερμανία και η Ελβετία κυριαρχούν στο τοπ-10 επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: Ζυρίχη, Μόναχο, Ντύσελντορφ, Φρανκφούρτη, Γενεύη και Βέρνη. Περισσότερες από τις μισές πόλεις μεταξύ των 25 καλύτερων βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ η Αθήνα έπεσε οκτώ θέσεις και έφθασε στην 83η θέση μεταξύ των 221 πόλεων που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο. 

Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας, «το 2011 η Αθήνα βρίσκεται στην πιο χαμηλή θέση από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λόγω των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, καθώς έτσι απειλείται η προσωπική ασφάλεια των επισκεπτών της». Χαμηλή θέση έλαβε στη κατάταξη για την ασφάλεια και το Οσλο, εξαιτίας της επίθεσης του Αντερς Μπρέιβικ που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. 

Αλλες ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση αλλά όχι κοινωνική αναταραχή, κατατάχθηκαν ψηλά όπως το Δουβλίνο που παρέμεινε στην 26η θέση, ενώ η Λισαβώνα και η Ρώμη ανέβηκαν δύο θέσεις, στην 45η και την 52η αντίστοιχα.

Για την κατάταξη η εταιρεία Mercer λαμβάνει υπόψη της κριτήρια όπως η πολιτική σταθερότητα, η εγκληματικότητα, οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι δημόσιες μεταφορές, τα εστιατόρια και οι κλιματολογικές συνθήκες. 

Η ποιότητα ζωής έπεσε στις αραβικές πόλεις όπου σημειώθηκαν εξεγέρσεις. Το Κάιρο βρέθηκε στην 135η θέση και η Τύνιδα στην 110η. Η Βαγδάτη παραμένει η χειρότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κάποιος. Πάντως, οι υπεύθυνοι της εταιρείας θεωρούν ότι οι πόλεις σε χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Υεμένη στις οποίες αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τα επόμενα χρόνια, θα ανέβουν σε υψηλότερες θέσεις τα επόμενα χρόνια, όπως και πόλεις της Ασίας όπου υπάρχει πολιτική σταθερότητα και διαρκής ανάπτυξη.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: