"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η Μαρία, η Αμίνα, το Κχ και τα Χριστούγεννα

Toυ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτά που θα διαβάσετε θα προκαλέσουν θυμηδία στο ακροατήριο των αναγνωστών, όμως μην αρχίσετε να χαχανίζετε.

  Κατά την κυρία Ελέν Ντάλλι, Ευρωπαία επίτροπο για την Ισότητα, υπάρχουν ονόματα και λέξεις που καλόν είναι να μην κυκλοφορούν ανενδοίαστα στους απολυμασμένους διαδρόμους των Βρυξελλών.  

Το πρώτο όνομα είναι το Μαρία. Το όνομα της Θεομήτορος κατά τους Χριστιανούς. Το αναφέρει σε εγκύκλιο καλής πολυπολιτισμικής συμπεριφοράς προς την αξιότιμη γραφειοκρατία της.  

Κι αν σε λένε Μαρία τι κάνεις;  

Μπορείς να προσθέσεις και το όνομα Αμίνα, της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ – αυτό είναι δική μου πρόταση. Μαρία-Αμίνα, το μέλλον της Ευρώπης

Χριστούγεννα είπατε;  

Γιορτές, λέμε εμείς οι προοδευτικοί και ανεξίθρησκοι. Δεύτερη οδηγία στο εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς.  

Τρίτη και καλύτερη: Αντί να προσφωνείτε «κυρίες και κύριοι», καλύτερα να λέτε «Κχ» -«Μx»-, ώστε να αντιλαμβάνονται και οι μη δυαδικοί ακροατές σας ότι απευθύνεστε και σ’ αυτούς. Δεν συνιστάται, για λόγους υγιεινής, η χρήση της λέξεως «ομοφυλόφιλος». Απαγορεύεται επίσης η κατάποση ερυθρού οίνου, κι ας είναι Μπορντώ, ή αποσταγμάτων, κι ας είναι ουίσκι ή τσίπουρο – δικές μου προσθήκες.

Αυτά είναι τα τελευταία νέα από την Επιτροπή. Μερικές εβδομάδες πριν είχαμε πληροφορηθεί ότι η ίδια Επιτροπή είχε χρηματοδοτήσει διαφημιστικό σποτάκι για να προβληθεί η «χιτζάμπ» ως πράξη απελευθέρωσης. Το σποτάκι αποσύρθηκε τελικώς, και τώρα η Ελέν Ντάλλι δήλωσε έτοιμη να ξαναμελετήσει τις οδηγίες καλής συμπεριφοράς.  

Ελπίζω να ανακαλέσει τις οδηγίες προς τη Μαρία – έχω πολλές φίλες και δεν μπορώ να τις λέω Αμίνα μετά από τόσα χρόνια. 

Ελπίζω να με αθωώσει όταν εύχομαι «Καλά Χριστούγεννα». Γιορτές είναι, δεν έχω αντίρρηση, όμως δεν θέλω να τις μπερδεύω με την 25η Μαρτίου ή το Πάσχα.

Ακόμη και στην εφημερίδα μου διάβασα ότι η κυρία Ντάλλι αναγκάστηκε να το ξανασκεφτεί, εξαιτίας των αντιδράσεων κάποιων ακροδεξιών. Μας διαφεύγει ότι η ισχυρότερη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παολίν. Αναρωτήθηκε αν θέλουμε να εξαλείψουμε τη χριστιανική διάσταση της Ευρώπης. Ρητορική η ερώτηση, όμως όποιος ταυτίζει το Βατικανό με την Ακροδεξιά μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται.  

Η κυρία Ντάλλι είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας, το οποίο συμμετέχει στη σοσιαλιστική ομάδα

Τι λένε οι Ελληνες ομοϊδεάτες της για όλ’ αυτά; 

Τι λέει ο αντιπρόεδρος της «Σοσιαλιστικής διεθνούς» κύριος ΓΑΠ;  

Πώς βλέπουν την Ευρώπη όλοι αυτοί; 

Και...

 

 ο Μαργαρίτης Σχοινάς ποια άποψη έχει για το όνομα «Μαρία» ή τα Χριστούγεννα;



Δεν υπάρχουν σχόλια: