"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: ΕΦΚΑ: Έκαναν ΠΑΡΑΝΟΜΗ απεργία με αίτημα να «κολλήσουν» άδειες κοντά στις αργίες

 

Σχόλιο του ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥ για την απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ για την ανάκληση των αδειών τους και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Όταν προ εβδομάδας ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, να μην δοθούν ή και να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, προφανώς γνώριζε ότι οι συνδικαλιστές δεν θα απεμπολούσαν εύκολα το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να βάζουν άδεια όποτε θέλουν. Ακόμη και αφήνοντας τις υπηρεσίες κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αυτό που δεν γνώριζε είναι ότι όλες οι βαθμίδες του συνδικαλισμού θα  αδιαφορούσαν για τους νόμους του κράτους, προκηρύσσοντας παράνομες απεργίες, προκειμένου να «καλύψουν» τους υπαλλήλους που θα απείχαν από τις εργασίες τους.

Να εμποδίσουν δηλαδή την απόφαση Χατζηδάκη, ώστε να μη δοθούν άδειες στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ προκειμένου να προχωρήσουν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στην απονομή συντάξεων. Πρόκειται για κάτι που θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, αν οι υπάλληλοι δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν επείγουσες εργασίες. Στον ΕΦΚΑ, υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις απονομής συντάξεων. Οι συνδικαλιστές θεώρησαν ότι δεν πειράζει να περιμένουν οι «υποψήφιοι συνταξιούχοι» καθώς το να «κολλήσουν» άδεια οι εργαζόμενοι μεταξύ των αργιών και να παραλύσει ο ΕΦΚΑ, είναι ιερό δικαίωμα. Συμβαίνει άλλωστε εδώ και δεκαετίες. Έτσι προτίμησαν να παρανομήσουν.

Κάτι που με χαρακτηριστική ευκολία έκαναν αμφότερες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ με τη συμμετοχή και συνδικαλιστών της ΝΔ) προχώρησε σε κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη 23/12 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η έτερη ομοσπονδία, Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ, η πιο «αριστερή» ομοσπονδία) ήταν πιο μαχητική και κήρυξε 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Καμία από τις δύο απεργίες δεν είχε πιθανότητες να χαρακτηριστεί νόμιμη. Οι συνδικαλιστές, δεν είχαν λάβει απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων, όπως προβλέπει ο νόμος. Η απόφαση για απεργία ελήφθη από τα διοικητικά συμβούλια, όπως δεν προβλέπεται. Επίσης δεν προκηρύχθηκε τουλάχιστον 4 ημέρες πριν, όπως επίσης προβλέπει ο νόμος. Τέλος δεν προέβησαν σε διαβούλευση-δημόσιο διάλογο, όπως επίσης απαιτεί ο νόμος.

Όπερ και εγένετο. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως παράνομη η απεργία που προκήρυξαν η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Οι συνδικαλιστές φυσικά δεν πτοήθηκαν. Όσοι έχουν το προνόμιο της συνδικαλιστικής άδειας πραγματοποίησαν «διαμαρτυρίες»  στο υπουργείο Εργασίας. Χωρίς συμμετοχή. Δεν ήταν περισσότεροι από 10.  

Μόνο οι επαγγελματίες συνδικαλιστές διεκδικούσαν ανερυθρίαστα ένα δικαίωμα που δεν έχει κανείς άλλος εργαζόμενος σε αυτή τη χώρα.

Φυσικά δεν θα έμεναν μόνον εκεί. Παρά το γεγονός ότι οι πράξεις τους δεν είχαν τη νομιμοποίηση των εργαζομένων, έβαλαν «στο κόλπο» και την ΑΔΕΔΥ. Η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, προχώρησε με τη σειρά της σε κήρυξη απεργίας, για να καλύψει όσους πεισματικά αρνούνταν να εμφανιστούν στην εργασία τους. Εννοείται ότι ούτε η ΑΔΕΔΥ δεν τήρησε καμία από τις προϋποθέσεις του νόμου περί απεργιών. Επιπρόσθετα αδιαφόρησε για το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει πως δεν μπορεί ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο να προκηρύσσει απεργία προκειμένου να καλύψει προηγούμενη απεργία χαμηλότερου βαθμού σωματείων. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει απεργία.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ φυσικά ενημέρωσε τους επίδοξους «απεργούς» ότι δεν νομιμοποιούνται να μην προσέλθουν στην εργασία τους καλυπτόμενοι από την απεργία της ΑΔΕΔΥ. Παρά τις προειδοποιήσεις της διοίκησης που βασίζονται στις προβλέψεις του νόμου, αρκετοί εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ δεν προσήλθαν  στις εργασίες τους. Αδιαφορώντας για τις συνεπείς, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

Και αυτό διότι...

 

 παρά τις προβλέψεις του νόμου, δεν μοιάζει πιθανό να υπάρξουν κυρώσεις για τους συνδικαλιστές και τους τσαμπουκάδες απεργούς. 

Φυσικά, η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί να τους «τρέξει» πειθαρχικά για συμμετοχή σε παράνομη απεργία (άρα αδικαιολόγητη απεργία) αλλά δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά στη χώρα μας

Η μόνη συνέπεια θα είναι να χάσουν το αναλογούν ημερομίσθιο και το αναφέρω καθώς ούτε αυτό ήταν αυτονόητο μέχρι τώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: