"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τα Χριστούγεννα της Κομισιόν

 

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Η επίτροπος ισότητας της Κομισιόν Ελενα Ντάλι (εκ Μάλτας) πήγε βλακωδώς να μας κόψει τα Χριστούγεννα.

Τέλη Δεκεμβρίου έδωσε με ένα έγγραφο τριάντα (!) σελίδων μια σειρά από «οδηγίες ισότητας» στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για παράδειγμα, να μην λένε «Κυρίες και Κύριοι», ούτε «Κυρίες και Δεσποινίδες», αλλά «αγαπητοί συνάδελφοι».

Η επίτροπος υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή διοίκηση είναι θρησκευτικά και φυλετικά ουδέτερη – μια χαρά!…

Κι ότι λόγω ουδετερότητας βρίσκεται «σε διαρκή διάλογο με όλες τις θρησκείες και θρησκευτικές οργανώσεις» – δικαίωμά της!

Κατόπιν αυτού συνιστά να μην ευχόμαστε «Καλά Χριστούγεννα» διότι στην Ενωση δεν είμαστε όλοι χριστιανοί. Αλλά να προτιμούμε το ουδέτερο «Καλές διακοπές» ή «Ευτυχισμένες γιορτές» που περιλαμβάνει και τον μουσουλμάνο της γειτονιάς μας.

Δεν ξέρω με ποιες θρησκευτικές οργανώσεις κάνει διάλογο η Ελενα, αλλά η «θρησκευτική οργάνωση Βατικανό» πήρε ανάποδες, ξεσηκώθηκαν οι πέτρες, έβαλαν όλοι τις φωνές και τελικά αναγκάστηκε να μαζέψει πίσω τις οδηγίες.

Πολύ σωστά. Αν θέλει, μπορεί να τις εφαρμόζει σπίτι της και να εύχεται χριστουγεννιάτικα με τους συγγενείς της «Καλό καλοκαίρι» ή «Αλάχ Ακμπάρ».

Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε να ευχόμαστε «Καλά Χριστούγεννα».

Οχι για λόγους αυστηρά θρησκευτικής συνείδησης (που ο καθένας δικαιούται να έχει ή να μην έχει), αλλά για λόγους πολιτισμικής παράδοσης, ταυτότητας και συνοχής. Αυτοί είμαστε τους τελευταίους πολλούς αιώνες και δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε.

Προφανώς δεν είμαστε όλοι χριστιανοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και γι’ αυτό ο ανεκτικός πολιτισμός μας επιτρέπει σε όποιον δεν θέλει να μη γιορτάζει τα Χριστούγεννα ή να γιορτάζει τα Μωαμεθόγεννα.

Αλλά...

 

 πολιτισμική ανοχή και συμβίωση δεν σημαίνει κατάργηση των ταυτοτήτων, των παραδόσεων και διαφορών. Και η θρησκεία είναι μία από αυτές.

Διαφορετικά, αν δεν διαφυλάξουμε την πολιτισμική μας ταυτότητα, τότε στο όνομα της ανοχής και της ουδετερότητας θα έχουμε υποταχθεί απλώς στην ταυτότητα του άλλου.

Και δεν βλέπω γύρω μου πολλούς εθελοντές!



Δεν υπάρχουν σχόλια: