"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Απόκληροι της κοινωνίας σε freak shows λόγω των γενετικών ανωμαλιών τους


Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης 


Οι άνθρωποι που ήταν οπτικά διαφορετικοί από την μεγάλη μάζα πάντα έλκυαν το ενδιαφέρον αλλά και την προσοχή των υπολοίπων. Σε διαφορετικές εποχές τα άτομα αυτά είχαν επισημανθεί από όλους τους υπόλοιπους ως «τέρατα» και «φρικιά».


Οι «φυσιολογικοί» και πονηροί λοιπόν άνθρωποι ,αφού ήξεραν την «δίψα» των υπολοίπων για το περίεργο και το διαφορετικό, είδαν μέσα από αυτές τις ιδιαιτερότητες το κέρδος και βρήκαν τρόπους για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους.


Αν για κάποιους, όλα αυτά φαντάζουν ιστορίες του μακρινού παρελθόντος γελιούνται, καθώς μέχρι και πριν 50 χρόνια υπήρχαν ακόμα τέτοιοι θίασοι.  


Εμείς σήμερα θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν και θα δούμε μερικούς από τους ανθρώπους αυτούς.


Η Μαύρη Αφροδίτη

Θα ξεκινήσουμε με την Μαύρη Αφροδίτη. Μια υπόθεση που μας απασχόλησε και σχετικά πρόσφατα όταν η ιστορία της έγινε και ταινία. Πρόκειται για μια γυναίκα του 18ο αιώνα από την Αφρική. Η Saartjie Baartman όπως είναι το πραγματικό της όνομα ανήκε στη φυλή Κχόι ή φυλή των Οτεντότων , όπως υποτιμητικά την αποκαλούσαν οι Ολλανδοί άπικοι. Στην γλώσσα των Ολλανδών Οτεντότος σημαίνει χαζός.
Η ίδια με στόχο να κερδίσει χρήματα αυτή αλλά πιο πολύ το αφεντικό της, αποφασίζει και πηγαίνει στην Αγγλία και στην Γαλλία, αναγκασμένη να δείξει σε τσίρκο τα… ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά της. Τόσο η ίδια, όσο και οι περισσότερες γυναίκες της φυλής της διέθετε δυσανάλογα ογκώδεις γλουτούς, μεγάλα στήθη και υπερμεγέθη γεννητικά όργανα.

Άντρες και γυναίκες συνέρρεαν για να την δουν. Η «μαύρη Αφροδίτη» εξευτελίστηκε, ταπεινώθηκε, έγινε θέαμα σε τσίρκο, πειραματόζωο στους επιστήμονες- τόσο ζωντανή, όσο και νεκρή- θέαμα σε όργια των Γάλλων αριστοκρατών και πόρνη.


Η γυναίκα με τα 4 πόδια
Συνεχίζουμε με την ιστορία της ζωής, της «Γυναίκας με τα Τέσσερα Πόδια» ή αλλιώς όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, Τζοζεφίν Μιρτλ Κορμπίν. Γεννήθηκε σε μια κωμόπολη του Τενεσί το 1868 για να γίνει αργότερα μέσω τον «freak shows» η βασίλισσα της Αμερικής. Η ίδια έπασχε από μια σοβαρής μορφής γενετική διαταραχή που την την άφησε με δύο ανεξάρτητες, ξεχωριστές λεκάνες δίπλα- δίπλα, με τα εξτρά πόδια να αποτελούν τμήμα της δίδυμης αδελφής που τελικά δεν γεννήθηκε ποτέ.

Ήταν όμως και κάτι ακόμα που φιλοξενούσε η ιδιαίτερη ανατομία της. Η Κορμπίν όμως διέθετε δύο λειτουργικά γυναικεία αναπαραγωγικά γενετικά όργανα.

Η ίδια έβγαλε μια μικρή περιουσία και έζησε μια καλή και άνετη ζωή, καθώς βρήκε την αγάπη, παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε υγιέστατα παιδιά…



Οι Αδελφοί Colloredo
Στην συνέχεια θα δούμε τους αδερφούς Lazarus και Joannes Baptista Colloredo . Τα αδέρφια αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν και ως πρωτεργάτες των freak show. Πρόκειται για δύο σιαμαία δίδυμα με τον Joannes Baptista, ο μικρότερος από τα δύο σιαμαία, να είναι μια απλή προεξοχή στο στέρνο του αδερφού του. Ο Joannes δεν μπορούσε να μιλήσει ή να κινηθεί κατά βούληση, παρά έκανε μόνο κάποιες σπασμωδικές κινήσεις όταν τον «τσιγκλούσε» το στήθος του αδερφού του. Μπορούμε να πούμε πως τα αδέρφια έζησαν μια σχετικά άνετη ζωή, πουλώντας στο φιλοθεάμων κοινό των freak shows την ιδιομορφία τους και κερδίζοντας αρκετά χρήματα κάνοντας περιοδείες ανά την Ευρώπη τον 17ο αιώνα.



Ο «Ζωντανός Κορμός»:

Επόμενη είναι η Gabrielle Fuller η οποία γεννήθηκε το 1884 στην Ελβετία και είχε το ψευδώνυμο η μισή γυναίκα. Η ίδια έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή των freak shows στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης των Παρισίων το 1900 ενώ έκανε μεγάλο όνομα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ με το ψευδώνυμο «Ζωντανός Κορμός».

Η Δεσποινίς Gabrielle παντρεύτηκε δύο φορές (το Fuller ήταν το επώνυμο του πρώτου της συζύγου) και έζησε όσο φυσιολογικά μπορούσε και τις επέτρεπε η κατάστασή της. Η Gabrielle είχε ένα τέλεια σχηματισμένο πάνω μέρος σώματος, το οποίο έληγε ομαλά (αν και αιφνιδίως) ακριβώς κάτω από τη μέση…


Ο Άνθρωπος-Ελέφαντας
Συνεχίζοντας θα δούμε τον άνθρωπο ελέφαντα ή αλλιώς Τζόζεφ Μέρικ. Ήταν ένας Άγγλος πολίτης, γεννημένος το 1862 και απασχόλησε την επιστήμη και την κοινή γνώμη της Αγγλίας εξαιτίας μίας σπάνιας ασθένειας από την οποία έπασχε, προκαλώντας δυσμορφίες του σώματός του. Η σύγχρονη διάγνωση έδειξε ότι ο Μέρικ έπασχε από τη σπάνια διαταραχή που ονομάζεται Σύνδρομο του Πρωτέα.

Ο Μέρικ όπως και όλοι οι υπόλοιποι που προαναφέραμε ήταν τραγικά θύματα σπάνιων νόσων, που δεν γνώριζαν και δεν γνωρίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα. Ο Μέρικ ήταν τόσο παραμορφωμένος που δεν έμοιαζε καν με άνθρωπο, καθώς η γενετική ανωμαλία που παρουσίαζε προκαλούσε την εμφάνιση ανωμαλιών και εξογκωμάτων σε όλο του το σώμα.

Ο Άνθρωπος- Ελέφαντας ( όπως ήταν το ψευδώνυμο του) ανέβηκε στη σκηνή των φρυκτών freak shows το 1884, έγινε θρύλος των απόκοσμων θεαμάτων και πέθανε σε ηλικία 27 ετών, από ασφυξία την ώρα που κοιμόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: